понеділок, 17 травня 2021 07:31

Презентували всесвітню павутину WWW

Презентували всесвітню павутину WWW
Сер Тімоті Бернерс-Лі нині директор консорціуму World Wide Web, засновник однойменного фонду, старший науковий працівник і завідувач кафедри в Лабораторії комп'ютерних наук і штучного інтелекту Массачусетського технологічного інституту / Getty Images

17 травня 1991-го, 30 років тому, англійський вчений Тім Бернерс-Лі, працюючи в Європейському центрі ядерних досліджень CERN в Швейцарії, представив архітектуру мережі World Wide Web, WWW, і показав її роботу на комп'ютерах CERN. Через три місяці, 6 серпня, за адресою info.cern.ch запрацював перший у світі веб-сайт.

Тімоті Бернерс-Лі народився у 1955-му в Лондоні в родині математиків, які працювали над одним із перших повністю електронних комп'ютерів Manchester Mark I. Це визначило інтереси хлопця - після закінчення Оксфордського університету працював програмістом у кількох компаніях. У 1979-му став консультантом з програмного забезпечення в CERN, де того ж року написав програму для збору і обробки даних, а згодом програму для виклику процедур на віддалених комп'ютерах. У 1989-му це лягло в основу його нового проекту, відомого як "Всесвітня павутина".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штучний інтелект створив нову пісню гурту Nirvana

Доповідь про архітектуру такої мережі, призначеної для внутрішніх потреб працівників штаб-квартири CERN у Женеві, Бернерс-Лі зробив 17 травня 1991-го. Згодом з колегами розробив протокол HTTP, мову HTML й ідентифікатори URI/URL. В рамках проекту, Бернерс-Лі написав перший веб-сервер і перший веб-браузер для комп'ютера NeXT, а також редактор веб-сторінок. 6 серпня 1991-го за адресою info.cern.ch запрацював перший сайт, на якому виклали ідеї, що лягли в основу "Всесвітньої павутини".

У 1993-му група студентів університету Іллінойсу, в США, створила перший графічний веб-браузер Mosaic, який дозволяв переглядати на веб-сторінках не лише текст, а й зображення. Його код ліг в основу веб-браузерів Netscape Navigator та Internet Explorer для операційної системи Windows.

До 1995-го "Всесвітня павутина" стала основним постачальником інформації в інтернеті, фактично об'єднавши для широкої аудиторії ці поняття. До 1997-го, завдяки відкритості мережі, її стандартів, відсутності ієрархії чи регіонального керівництва, інтернет став одним з найпопулярніших засобів обміну інформацією.

Цього ж року Бернерс-Лі став отримав Орден Британської імперії, а в 2004-му став Лицарем. Не раз входив до списків найвидатніших розумів світу, за версіями різних видань, і став почесним професором найкращих університетів світу.

Зараз ви читаєте новину «Презентували всесвітню павутину WWW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі