неділя, 22 жовтня 2023 13:40

Поїзд вилетів за межі вокзалу

Поїзд вилетів за межі вокзалу
Фото аварії / Wikipedia

22 жовтня 1895-го експрес "Гранвіль - Париж" не зміг загальмувати, вибив колійний упор, виїхав на перон, пробив стіну вокзалу в Парижі та впав із висоти на вулицю, вбивши газетну продавчиню.

О 8:45 поїзд виїхав із Гранвіля. Вів паровоз, яким керував машиніст, чий досвід становив 19 років. Потяг складався з 12 вагонів. За локомотивом йшли 2 багажні вагони, поштовий, 8 пасажирських, в яких їхав 131 пасажир, а в кінці ще 1 багажний. Час прибуття на вокзал, за розкладом, мав бути 15:55. Але потяг до того часу дещо запізнювався.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині сталася найбільша залізнична катастрофа

В результаті, коли до прибуття залишалося близько 10 хв., машиніст не став застосовувати на ухилі гальма, як вимагала інструкція. Також не догледів за надмірним зростанням швидкості.

Начальник поїзда спробував застосувати аварійне гальмо, але воно не спрацювало. Перед цим машиніст отримав вказівку не використовувати цих гальм, тому вимкнув їх.

За кілька хвилин до аварії машиніст нарешті застосував допоміжне і ручне гальма, але швидкість доти вже надто зросла - і вони не встигли зупинити поїзд.

Близько 16:00 паровоз на швидкості понад 40 км/год. вибив шляховий упор і виїхав на перон старого "Західного вокзалу" в Парижі, який зараз перейменували на "Монпарнас". Далі проїхав 30 м станцією, врізався в передню стіну завтовшки 60 см, пробив її, і з висоти 10 м звалився на вулицю. Усі пасажирські вагони залишилися на пероні.

Унаслідок аварії поранення отримали 5 осіб. Із них 2 пасажирів. Єдиною жертвою стала продавчиня вечірніх газет, на кіоск якої впала стіна. Жінка того дня підміняла чоловіка. Залізниця повністю оплатила її похорон та встановила пенсію для 2 дітей. Машиніста засудили до 2 місяців в'язниці та штрафу в 50 франків родичам загиблої. Начальника потяга - до штрафу в 25 франків.

Локомотив дві доби був за межами вокзалу. Коли його врешті підняли та доправили в ремонтне депо, то виявилося, що його практично не пошкоджено.

Зараз ви читаєте новину «Поїзд вилетів за межі вокзалу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі