четвер, 30 серпня 2018 14:04

Потрібен будильник із гучністю відбійного молотка - жінка про свою хворобу

Потрібен будильник із гучністю відбійного молотка - жінка  про свою хворобу
Люсі Тейлор може спати дві доби поспіль через ідіопатичну гіперсомнію. Фото: ВВС

42-річна Люсі Тейлор із уельського міста Маршфіл постійно хоче спати. Одного разу провела у ліжку 48 год.

Жінка страждає на рідкісне захворювання - ідіопатичну гіперсомнію. Медицина не може пояснити її причини, повідомляє ВВС.

"Найдовше я спала в одні із вихідних. Моя мати забрала мою дочку на свята. Я лягла подрімати близько п'ятої вечора у п'ятницю, а прокинулась по обіді у неділю", - пригадує Люсі.

Жінка працює в організації із забезпечення державним житлом людей, які не можуть дозволити собі власне. Аби прокинутися, має встановлювати кілька будильників. Один із них - на гучності 120 дБ (так працює відбійний молоток). Також приймає препарати - по 12 -15 таблеток на день. Деякі з них мати жінки Сью дає їй о 5-й ранку, поки та ще спить. Тоді Люсі може прокинутися о сьомій, але з великими зусиллями.

"Іноді сплю цілий день. Завжди прокидаюся у стані паніки. Не розумію, це шоста ранку чи шоста вечора. Який день взагалі. Сон не дає мені робити, що я хочу. Це не приємне відчуття. Я ніби під водою. Хочу лише залишитися наодинці. Коли прокидаюсь, всі речі розмиті. Витрачаю багато часу, аби отямитись ", - розповідає хвора.

Такий стан вплинув на психічне здоров'я, заважає побудувати кар'єру. Багато людей вважають, що жінка просто лінива.

На щастя, моя родина - дивовижні люди. Вони мене розуміють, знають, що я нічого не можу вдіяти. Багато людей вважають, що це добре. Коли я їм розповідаю про свою хворобу, вони кажуть - і я хотів би так спати", - каже Люсі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, чому шкідливо досипати зранку

Донька 12-річна Серена любить грати у регбі, але мати не може скласти їй компанію. Дівчина каже, що почувається самотньою.

"Раніше ми любили проводити час разом. Дивитися фільм і ласувати смаколиками. Але цього не зробиш, коли мама спить. Аби розбудити її, доводиться поливати водою, кричати, трусити", - розповідає Серена.

Жінці поставили діагноз 2017-го, після кількох років її спроб побороти хворобу. Для цього лікарі спостерігали за тим, як жінка спить 18 годин поспіль. Кажуть, що такий рідкісний стан трапляється у одної людини із 100 тис. Він приносить багато проблем і загроз. Ліки допомагають підтримувати активність. Але залишається глибока загальмованість зранку. Ефективного лікування від ідіопатичної гіперсомнії немає.

Кардіологи назвали інтервал сну від 6 до 8 годин оптимальним для роботи серця, захищаючи від інсульту. Сон впливає на біологічні процеси, такі як: метаболізм глюкози, артеріальний тиск і запальні процеси. Саме від цих процесів залежить серцево-судинна система.

Зараз ви читаєте новину «Потрібен будильник із гучністю відбійного молотка - жінка про свою хворобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі