понеділок, 06 серпня 2018 15:15

Помер найтитулованіший у світі кухар

Помер найтитулованіший у світі кухар
Помер французский шеф-кухар Жоель Робюшон. Мав 32 Мішленівські зірки - найвищі нагороди серед кухарів. Фото: Reuters

У Швейцарії на 74 році життя помер французький шеф-кухар Жоель Робюшон. Він мав 32 Мішленівські зірки - найбільшу кількість серед своїх колег.

Робюшон керував десятками ресторанів по всьому світу. 1989-го отримав титул "кухар століття" від ресторанного гіда Gault et Millau. Останні роки лікувався від пухлини підшлункової залози, повідомляє ВВС.

Робюшон здобув популярність завдяки стравам із картопляного пюре. У стравах домагався досконалості, використовував невелику кількість інгредієнтів, віддавав перевагу простоті.

"Чим старішим стаю, тим більше усвідомлюю: чим простіше їжа, тим більш винятковою вона може бути", - сказав він Business Insider 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єлизавета ІІ шукає кухаря-програміста

Робюшон народився 1945-го у французькому місті Пуатьє. Працювати на кухні почав із 15 років. У 28 зайняв посаду шеф-кухаря. Вперше заявив про себе у своєму паризькому ресторані Jamin у 1980-х. 1984-го став наймолодшим серед шефів, чий ресторан отримав 3 зірки Мішлена. Їх вважають найвищою нагородою серед кухарів і ресторанів.

Його називали генієм французької кухні й одним із стовпів, на яких вона тримається. Керував ресторанами у Токіо, Бангкоку, Шанхаї, Монако та Лас-Вегасі. Серед його учнів - кухар і телеведучий Гордон Рамзі.

20 січня помер засновник нової французької кухні 91-річний Поль Бокюз. Страждав на хворобу Паркінсона (неврологічне захворювання переважно літніх людей, найочевиднішим проявом якої є тремтіння рук). Прославився не лише пристрастю до кулінарії, а й бурхливим особистим життям.

Бокюза називали творцем нової французької кухні. Її вирізняє прагнення до простоти страви, використання сезонних продуктів, а також увага до сервірування. Напрям став одним із найвпливовіших у світовій кухні, а Бокюз вважається одним з головних його представників.

26 січня більше 1500 шеф-кухарів провели в останню путь "понтифіка" кулінарії. Церемонія відбулася в соборі Сен-Жан у французькому Ліоні. Транслювалася на 2 величезних екранах для натовпу ззовні будівлі.

"Я обожнюю жінок. І ми живемо надто довго, щоб провести ціле життя лише з одною", - говорив 13 років тому Бокюз. Протягом 60 років щасливого офіційного шлюбу мав ще 2 неофіційних дружин.

Зараз ви читаєте новину «Помер найтитулованіший у світі кухар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі