субота, 19 червня 2021 15:14

Показали фільм про злочини росіян на Балканах

Показали фільм про злочини росіян на Балканах
Кадр із фільму / YouTube каналу РТК

Косовський канал РТК показав документальний фільм VIRUSSIA про злочини росіян на Балканах у югославських війнах, шпигунські скандали задля протидії Кремлем інтеграції балканських країн в ЄС і НАТО, роботі бойовиків "Группи "Вагнер" і про російський вплив на Сербію. Стрічка вийшла албанською з англійськими субтитрами.

Фільм складається з чотирьох частин - безпека, пропаганда, дипломатія і роль православної церкви. Про це пише сайт каналу РТК.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серба, який воював на Донбасі, упіймали на шпигунстві в Румунії

Перша частина описує Путіна як колишнього КДБшника, який авторитарно керує Росією понад 20 років, і, зокрема, дестабілізує Балкани.

Розповідається також, як росіяни брали участь у югославських війнах 1990-х. Як добровольці на стороні сербів брали участь, зокрема, у військових злочинах під час війн в Боснії і Герцеговині та Косово.

Також розповідається про російську приватну військову компанію "Група "Вагнер", яка показана як жорстока "банда", відома звірствами і тортурами жертв. У ній, зокрема, воюють серби, переважно колишні члени воєнізованих груп часів воєн в Боснії та Косово.

У фільмі описані недавні приклади російського шпигунства, як от справа Яни Міночкіна 2019-го. Він був колишнім чиновником ОБСЄ, а потім МООНК, місії ООН в Косово. Через ці місії росіяни здійснюють шпигунство. МООНК - центр вербування російських шпигунів. Влада Косово навіть інформувала колишнього генсека ООН Пан Гі Муна про це, але без результатів. Також російські шпигуни мають зв'язки з місцевими кримінальними структурами для виконання певних завдань. Автори вважають, що російське шпигунство - загроза безпеці Європи.

У стрічці розповідається про російське шпигунство в Сербії. У листопаді 2019-го президент Сербії розповів про відео 2018-го, на якому зафіксовано зустріч російського підполковника ГРУ Георгія Клебана з невідомим ZK - сербським підполковником у відставці. На відео йшлося про передачу певних даних і його справжність підтверджена. У фільм цитують сербські ЗМІ, які розповідають, що Росію цікавить тільки те, як поведуться сербські генерали та інші військові, якщо Сербія захоче стати членом НАТО, і що Росія - не друг Сербії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію викрили у підготовці державного перевороту в Чорногорії

Значна частина фільму присвячена "Російському гуманітарному центру" в сербському місті Ніш, який є місцем російського втручання, де плануються російські шпигунські дії на Балканах. Через центр в Сербію також продають зношену російську військову техніку, переважно колишні вживані літаки.

Водночас у фільмі йдеться про подальше неминуче розширення НАТО на Балканах та ізоляцію Сербії, якій сприяє згубний вплив Росії. В НАТО зараз всі балканські країни, крім Боснії і Герцеговини, Сербії і Косово. Хоча перша планує приєднатися до НАТО.

Робота над фільмом тривала два роки. Над ним працювали журналісти з різних ЗМІ різних країн Балкан, а також інститути, які вивчають вплив Росії.

Косово - частково визнана держава на Балканах, чию незалежність визнали 98 краї-членів ООН. Україна не визнає незалежності Косово.

Зараз ви читаєте новину «Показали фільм про злочини росіян на Балканах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі