неділя, 29 березня 2020 13:15

Подружжя засудили за шпигунство для Радянського Союзу

Подружжя засудили за шпигунство для Радянського Союзу
Джуліус і Етель на суді ФОТО:Britannica

Джуліуса і Етель Розенбергів звинуватили у шпигунстві і передачі проектної документації атомної бомби Радянському Союзу під час Другої світової війни 29 березня 1951-го.

У лютому 1950-го у Великій Британії заарештували фізика Клауса Фукса. Британська влада разом з американським ФБР мала докази, передав цілком таємну інформацію СРСР. Під час Другої світової війни він працював над атомною бомбою і в Англії, і в США. Фукс провину одразу визнав і почав видавати інших шпигунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експрацівник МВС шпигував для російських спецслужб

Фукс розповів, що американець Гаррі Голд виконував роль кур'єра для радянських агентів. Голда затримали. Той видав Девіда Грінгласса, молодого співробітника лабораторії. Сказав, що Девівд відігравав важливішу роль за Фукса. Грінберг теж зізнався і видав свою сестру і її чоловіка, Етель і Джуліуса Розенбергів. Сказав, що саме вони керували всією операцією. Обоє мали ліві політичні погляди і в 1940-х брали участь у робітничих рухах. Їх заарештували улітку 1950-го.

Суд тривав 23 дні. Захист їм не допомагав. Звинувачення спиралося на свідчення Грінгласса. Той розповів, що Джуліус організував зустріч, де Грінгласс передав креслення і весь проект бомби Голду. той це підтвердив і розповів, що віддав матеріали радянському шпигуну. Проти Етель не було прямих доказів, але її визнали мозком операції і теж засудили.

Розенбергів стратили 19 червня 1953-го у в'язниці Сінг-Сінг у Нью-Йорку. Пара до смерті заявляла, що вони невинні. Джуліусу було 35 років, Етель — 38.

Зараз ви читаєте новину «Подружжя засудили за шпигунство для Радянського Союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі