четвер, 29 грудня 2022 20:01

"Чому Україна переможе 2023 року" – Олександр Мотиль

"Чому Україна переможе 2023 року" – Олександр Мотиль
Історик Олександр Мотиль вважає, що у 2023 році загине все більше російських військових та українських цивільних / З архіву Олександра Мотиля

Думки у виданні 1945 американського історика та політолога українського походження Олександра Мотиля

Війна з Росією триватиме 2023 року. Принаймні певний час, але Україна виграє.

Багато в чому Київ уже переміг. Після 10 місяців запеклих боїв Україна не лише витримала напад Росії, а й зуміла відтіснити росіян зі значної частини своєї території, яку росіяни окупували наприкінці лютого і на початку березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

Те, що схоже на патову ситуацію, насправді є нищівною перемогою України, яку можна лише порівняти з перемогою Мексики у війні проти гіпотетичного повномасштабного вторгнення США.

Україна навряд чи програє 2023 року хоча б тому, що Росія не має ресурсів для перемоги.

Якість російських сил залишиться низькою. Навпаки, військові ресурси України поповнюватимуться за рахунок західних союзників

Західні санкції особливо сильно вдарять по російській економіці 2023-го. Якість російських збройних сил майже напевно залишиться низькою, а рівень смертності, який зараз приблизно 500 осіб на день, майже напевно залишиться шокуюче високим. Найкращі танки і солдати Росії знищені, запаси ракет вичерпуються.

Навпаки, військові ресурси України, швидше за все, поповнюватимуть, розширюватимуть і покращуватимуть західні союзники. Нездатність Росії взяти Бахмут після кількох місяців боїв свідчить про нинішнє співвідношення сил.

Легітимність і сила двох протиборчих лідерів, Володимира Путіна та Володимира Зеленського, теж на руку Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" – Валерій Рябих

У путінського фашистського режиму явно серйозні проблеми. Розвідувальна служба ФСБ конфліктує з міністерством оборони та генеральним штабом РФ. Приватні армії на чолі з Євгеном Пригожиним та Рамзаном Кадировим загрожують цілісності збройних сил та стабільності самої держави. Олігархи та політичні опоненти гинуть із лякаючою регулярністю у виняткових "нещасних випадках". Нарешті, звернення Путіна до еліт і мас неухильно, хоч і повільно, слабшає, і це триватиме, доки кількість смертей на полях битв залишається високою.

Навпаки, Зеленський має шалену популярність. Більшість населення України підтримує його. Зокрема, ЗСУ. Військові зусилля дають свої плоди, а цілі війни – зрозумілі. Водночас країна залишається демократією.

2023 року Україні загрожує ще більше смертей та руйнувань серед мирного населення, а Росії – постійні втрати та поразки на полі бою

На цій позитивній палітрі є дві темні плями. Геноцидні бомбардування Росії забрали життя тисяч українських мирних жителів та зруйнували найважливішу інфраструктуру, що призвело до скорочення економіки на майже 50%. Таким чином, обидві країни потрапили в перегони з часом. 2023 року Україні загрожує ще більше смертей та руйнувань серед мирного населення, а Росії – постійні втрати і поразки на полі бою. Багато що вирішуватиме моральна стійкість.

Українцям нічого не залишається, як продовжувати воювати. Як показала історія, бомбардування лише зміцнюють рішучість населення. Росіяни, з іншого боку, мають виправдовуватися, чому руйнують сусідню країну і вже принесли в жертву понад 100 тис. своїх співвітчизників з дедалі більш дивних причин, які наводить Путін та його оточення. Битву за суперництво морального духу також має виграти Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" – Валентин Краснопьоров

Урок для Заходу – очевидний. Зробіть ставку на переможця та прискорте поразку Росії, забезпечивши Україну всім військовим обладнанням, необхідним для перемоги якнайповніше та швидше.

Тільки тоді менше українців і росіян марно загине у путінській шаленій війні, і лише тоді демократія та міжнародне право зможуть перемогти фашизм та імперіалізм.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Чому Україна переможе 2023 року" – Олександр Мотиль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі