вівторок, 07 квітня 2020 12:00

Почалася найкривавіша бійня після Другої світової війни

Почалася найкривавіша бійня після Другої світової війни
Загинули більшість тутсі ФОТО: Il Ponte

У Руанді почався найкривавіший із часів Другої світової війни геноцид 7 квітня 1994-го. За різними оцінками, загинули від 500 тис. до 1 млн людей.

Після першої хвилі різні руандці вбили 10 бельгійських миротворців. Міжнародна спільнота більше не втручалася. Пізніше ООН визнали, що 5 тис. миротворців могли б зупинити кровопролиття.

Убивали тутсі, етнічну меншість у Руанді і представників народності хуту, які мали помірні погляди. З 1990-х президент Ювенал Хабіарімана використовував риторику проти тутсі, щоб зміцнити свою владу серед хуту. У жовтні 1990-го убили кілька сотень тутсі. Хуту озброювались рушницями і мачете. Уряд та військові збирали загони для атаки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили літак із президентами 2 країн

6 квітня 1994-го літак президента збили. Невідомо, чи це зробила військова організація тутсі, Руандський патріотичний фронт, чи хуту, які намагалися спровокувати убивства. Хуту під керівництвом полковника Теонесте Багосора негайно атакували тутсі та хуту, які виступали проти геноциду.

Бельгійських миротворців убили 7 квітня. Радіостанції почали передавати заклики убити всіх тутсі. Бійнею керували армія і поліція. Коли заклики не працювали, примушували убивати.

Руандський патріотичний фронт почав опір. Улітку сили хуту були знищені. На той час у Руанді убили 75% тутсі.

Зараз ви читаєте новину «Почалася найкривавіша бійня після Другої світової війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі