вівторок, 08 червня 2021 19:10

"Північний потік-2" ще не запустили, а Путін вже шантажує Україну - що про нас пише світова преса

"Північний потік-2" ще не запустили, а Путін вже шантажує Україну - що про нас пише світова преса
Футболка збірної України, на якій зображена карта України, включно з Кримом і окупованим Донбасом / REUTERS

Gazeta.ua підготувала огляд преси – що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Росія погрожує припинити подачу газу Україні через війну на Донбасі", EU Observer, ЄС

Росія пригрозила припинити подачу газу в Україну відразу після оголошення про завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2".

Путін зробив таку заяву в п'ятницю, 4 червня, на Петербурзькому міжнародному економічному форумі, де були канцлер Австрії Себастьян Курц і колишній німецький канцлер Герхард Шредер. Глава Кремля сказав, що будівництво першої ланки труби завершено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Рахунок Росії за анексію Криму і окупацію східної України росте" - що про нас пише світова преса

"Газпром готовий до постачань, але все залежить від німецького регулятора", - сказав Путін.

Коли модератор форуму згадав, що російський газ "живить" українські транзитні трубопроводи в ЄС, Путін відповів: "Як думаєте, ми маємо всіх годувати? У нас такий обов'язок годувати всіх?".

Додав, що Росія виконає існуючі контракти на транзит на суму близько 2 млрд євро на рік.

"Навіщо витрачати наші гроші, щоб утримувати їхню армію і направляти її на вирішення проблем Донбасу силою, а не на те, щоб піднімати свою економіку, працювати з нашими людьми. Ну, ви розумієте?", - сказав Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса

Москва хоче, щоб Київ надав двом маріонетковим "республікам" в окупованій частині Донбасу конституційний статус в майбутній федералізованій Україні. Загроза припинення подачі газу з політичних мотивів, яка також може вдарити по Польщі та країнах Балтії - основна причина, чому ці країни і США виступили проти "Північного потоку-2". Але німецький канцлер Ангела Меркель підтримала проєкт заради дешевшого і безпечного газу для німецького бізнесу.

Попередник Меркель Шредер зараз працює в "Газпромі". Курц, який виступав в Санкт-Петербурзі за допомогою відеозв'язку, теж підтримав трубопровід.

"Німеччина заявила, що Україна має залишатися країною-транзитером газу після будівництва нового трубопроводу", Reuters, Велика Британія

Німеччина заявила, що Україна має залишатися країною-транзитером російського газу після того, як Путін заявив, що це буде залежати від "доброї волі" Києва щодо Москви.

Путін заявив, що роль України як транзитера не гарантована після завершення будівництва "Північного потоку-2", що з'єднує Росію і Німеччину. Берлін підтримав будівництво, попри шалений спротив США та інших країн Європи. Критики проєкту заявляють, що трубопровід позбавляє Київ вирішального важеля впливу на Москву, тож Україна має залишатися країною-транзитером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація Зеленського й нова можлива агресія Росії проти України в серпні - що про нас пише світова преса

"Для уряду Німеччини головним залишається те, що Україна має залишатися транзитною країною навіть після завершення "Північного потоку-2", - сказав представник німецького уряду Штеффен Зайберт.

Договір про транзит закінчується в 2024-му, але може бути продовжений.

Опозиційні партії, зокрема, зелені, які займають друге місце в опитуваннях напередодні вересневих виборів до Бундестагу, заявили, що трубопровід не слід запускати.

"Байден не зустрінеться з Зеленським перед зустріччю з Путіним", US News, США

Білий дім дав зрозуміти, що не задовольнить відчайдушні прохання президента України про особисту зустріч з Байденом перед зустріччю президента США з главою Росії Путіним на наступному тижні.

Виступаючи перед журналістами в Білому домі радник з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що Байден розмовляв по телефону з Зеленським. Він додав, що президент не зустрінеться особисто з українським колегою, доки не повернеться з великого турне Європою, яке включатиме зустріч з Путіним 16 червня.

"Байден заявив, що твердо відстоює суверенітет, територіальну цілісність і сподівання України", - сказав Салліван.

Однак це мало тішить Київ. Тим паче, що Салліван за кілька хвилин до цього розповів про широкий розмах поїздки Байдена Європою, яка передбачає зустрічі з трьома десятками світових лідерів. Президент США візьме участь в саміті країн "Великої сімки", звідти відправиться в Брюссель на саміт НАТО, а далі буде ще одна зустріч лідерів США і ЄС. Поїздка завершується зустріччю з Путіним у Женеві. Салліван підкреслив важливість особистих зустрічей, щоб виправдати, чому Байден зустрічається з Путіним.

За словами критиків, глава Білого дому все більше винагороджує автократичних лідерів під час тривожних актів агресії з боку Росії по світу.

Зеленський кілька разів розмовляв по телефону з Байденом з часу інавгурації, але вони не зустрічалися. У своєму недавньому інтерв'ю глава України висловив серйозну стурбованість щодо кампанії психологічного тиску Росії.

Москва підтримує сепаратистські сили в війні на території України, яка триває з 2014-го, а також анексувала Крим. Український лідер сказав також, що "здивований і розчарований рішенням Байдена не вводити санкції щодо трубопроводу "Північний потік-2".

"Газ - справжня зброю в руках Росії. Не дуже зрозуміло, чому патрони до цієї зброї може надавати така велика країна, як США", - сказав Зеленський.

Члени Конгресу розкритикували рішення Байдена. Вони запитують, чи робить він щось, крім як винагороджує Росію. Аналітики вважають, що гучний характер зустрічі з Путіним зміцнює імідж Москви у світі.

"Саміт пропонує Росії повагу і легітимність, яких вона так жадає на світовій арені. Москва надалі вважає себе великою державою, а її агресивна зовнішня політика по світу не спадає", - пише приватна розвідка The Soufan Group.

"Футбольна форма України до Євро-2020 обурює росіян", ВВС, Велика Британія

Нова форма національної української футбольної збірної з мапою України, на якій анексований Росією Крим і окуповані частини Донбасу, розгнівала Москву. На формі також є слоган "Слава Україні!". Росія анексувала півострів в 2014-му і вважає його частиною своєї території, що не визнає жодна країна в світі.

"Футболка української національної збірної і всіх інших команд на Євро-2020 схвалена УЄФА, відповідно до застосовних правил", - заявили в УЄФА.

Глава української футбольної асоціації Андрій Павелко показав форму в неділю, 6 червня, за кілька днів до початку чемпіонату. На ній контури України включно з Кримом і захопленими проросійськими сепаратистами частинами Донецької і Луганської областей. На звороті слоган: "Слава Україні!". Це патріотичне гасло протестуючих, які в 2014-му змусили втікати промосковського президента Януковича. Також гасло офіційно використовує українська армія як вітання.

"Вважаємо, силует України додасть сил футбольним гравцям, бо будуть битися за всю Україну", - сказав Павелко.

Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова заявила, що українська футбольна команда "приєднала територію України до російського Криму", створивши "ілюзію неможливого". А гасло назвала націоналістичним і таким, що перегукується з закликами нацистів.

Турнір "Євро-2020" перенесли через пандемію Covid-19. Він відбудеться з 11 червня по 11 липня в 11 містах-організаторах, включаючи російський Санкт-Петербург, де буде чвертьфінал.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2" ще не запустили, а Путін вже шантажує Україну - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі