пʼятниця, 26 жовтня 2018 11:34

Північний потік-2: Путін може розмістити розвідувальне обладнання

  Північний потік-2: РФ може розмістити розвідувальне обладнання. Фото: Громадське телебачення
Північний потік-2: РФ може розмістити розвідувальне обладнання. Фото: Громадське телебачення

Російська Федерація буде використовувати газопровід "Північний потік-2" у Європі не лише для транспортування газу. Вона може розмістити на ньому розвідувальне обладнання, як це було зроблено у Чорному морі.

"Північного потоку-2" ще немає, але шкода від нього вже є – це розкол у Євросоюзі та напруження між країнами НАТО. Уявімо, що проект запрацює реально. З'явиться "Турецький потік". Що буде далі? Буде серйозна залежність Європи від Росії, а залежність, по суті, створює слабкість. Вона перетвориться у вразливість. У такій ситуації лише питання часу, коли супротивник скористається вашою вразливістю, щоб зрештою змусити вас виконувати його правила гри",– заявив експерт центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар на Безпековому форумі-2018 у Львові, повідомляє 24tv.ua.

Реалізація проекту "Північний потік-2", на перший погляд, не виглядає загрозливою, але Москва може використати газопровід у власних цілях.

"Росія може використати його не лише для транспортування газу. Там зручно може розміщуватися розвідувальне обладнання. Європейські скептики не вірять у це. Вони думають лише про прибутки від транспортування газу. Військово-морські фахівці кажуть: це цілком можливо! Аби зрозуміти, як РФ може використати "Північний потік-2", достатньо подивитися на її дії в Азовському та Чорному морях", – додає Гончар.

За його словами, Росія встановила на вежах у Чорному морі, які захопила ще під час незаконної анексії Криму, системи слідкування за надводною обстановкою. Тепер вони контролюють не лише території поблизу окупованого півострова, а навіть і територію Одеси, де регулярно бувають кораблі НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО не може допомогти Україні в Азовському морі

"Північний потік-2" - магістральний газопровод із Росії в Німеччину, який хочуть прокласти через Балтійське море в обхід України. Будівництво цього газопроводу різко засудили США, а в Єврокомісії заявили, що він порушуватиме принципи прозорості, недискримінації та рівного доступу.

Німеччина, Фінляндія та Швеція видали усі дозволи на будівництво та експлуатацію газопроводу "Північний потік-2". Проти будівництва газопроводу виступили Польща, країни Балтії, Україна, Молдова, США та Данія. Поява цього газопроводу збільшить залежність ЄС від російського "Газпрому", який вже постачає близько третини обсягів газу в ЄС. Україна після запуску "Північного потоку-2" втратить не лише дохід від транзиту блакитного палива, але й геополітичний важіль впливу.

Зараз ви читаєте новину «Північний потік-2: Путін може розмістити розвідувальне обладнання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі