неділя, 28 лютого 2021 19:34

"Північний потік-2": назвали умови завершення будівництва

"Північний потік-2": назвали умови завершення будівництва
Німеччині доведеться впровадити механізм екстреної зупинки роботи газопроводу. Фото: nord-stream2.com

Глава Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер назвав умови, за яких Росія зможе завершити будівництво газопроводу Північний потік-2.

Наразі низка європейських країн і США чинять на Німеччину серйозний тиск, намагаючись зупинити реалізацію проекту. Про це повідомляє Spiegel.

"Зупинка будівництва спричинить судовий процес з перспективою нанесення багатомільярдного збитку російському монополісту Газпрому і залишить незавершеним газопровід на дні Балтійського моря", - вважає Ішингер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині виступили за мораторій на "Північний потік-2"

За його словами, існує варіант, при якому будівництво газопроводу все-таки буде завершено - для цього буде необхідно зробити 3 кроки. Для цього Німеччині доведеться впровадити механізм екстреної зупинки роботи газопроводу, при цьому забезпечивши ЄС доступ до нього.

"Німеччина могла б запропонувати Євросоюзу і США Євроатлантичний енергетичний договір, який проголошував би перехід до поновлюваних джерел енергії і посилення підтримки України і її економічного розвитку. Далі до угоди могла б приєднатися і Москва", - зазначив дипломат.

Газопровід "Північний потік - 2" добудований вже більш ніж на 90 відсотків. Залишилося прокласти лише кілька десятків кілометрів труб в водах Данії та Німеччини.

США за допомогою санкцій хочуть зірвати добудову газопроводу. Проти цього проєкту протестують і деякі країни Східної Європи. Вони заявляють, що "Північний потік - 2" лише посилить залежність Європи від газових поставок з Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2": назвали умови завершення будівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі