Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2020 06:06

Під час епідемії у місті померли половина лікарів

Під час епідемії у місті померли половина лікарів
Хворий на жовту лихоманку лежить в ізольованому боксі в Анконі, Панама ФОТО: Getty Images

У Мемфісі померла від жовтої лихоманки власниця ресторану Кейт Біонда 13 серпня 1878-го. Жінка заразилася від чоловіка, який втік з пароплава на карантині. У місті швидко почалася епідемія.

Жовту лихоманку привезли до США з Західної Африки на кораблях з рабами. Переносять її комарі. Інкубаційний період триває від трьох до шести дітей. Заражений відчуває симптоми, схожі на грип: гарячки, сильний біль. Потім настає полегшення. А тоді хворому різко гіршає. Він починає блювати кров'ю, відмовляють нирки і печінка. Шкіра ставала жовтого кольору. Хворі помирали за два тижні. Тим, хто одужав, доводилось лікуватись від наслідків ще кілька місяців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, яка музика відлякує комарів

У той час ще не знали, що лихоманку розносять комари. У липні спалах зафіксували у Віксбургу неподалік Мемфіса. У Мемфіс заборонили в'їжджати з півдня. Усі інфіковані мали носити жовте. Але Вільяму Воррену вдалося втекти з пароплава і піти в ресторан Кейт. Його упіймали і госпіталізували 1 серпня. Невдовзі він помер. Після смерті Кейт інфекція почала швидко поширюватись містом.

За тиждень з міста утекли 25 тис. жителів — половина. У вересні щодня помирали близько 200 людей. Трупи не встигали прибирати. Церковні дзвони дзвонили цілодобово. Померли половина лікарів.

Епідемія закінчилася у жовтні після перших морозів. 20 тис. людей у регіоні померли. 80 тис. одужали. Очистили відкриті стічні ями і туалети. Так менше розмножувалися комарі.

Спалахи жовтої лихоманки трапляються в Африці і Південній Америці.

28 квітня 1932 року американський вірусолог Макс Тейлер оголосив про відкриття вакцини від жовтої лихоманки. За свої дослідження науковець 1951 року отримав Нобелівську премію.

Зараз ви читаєте новину «Під час епідемії у місті померли половина лікарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути