пʼятниця, 22 січня 2021 16:22

Перша задача Байдена — повернути США на міжнародну арену як серйозного партнера

Перша задача Байдена — повернути США на міжнародну арену як серйозного партнера
У середу Джо Байден офіційно став президентом США ФОТО: Reuters

Новому президенту США Джо Байдену доведеться виправляти і помилки Дональда Трампа у міжнародній політиці і втілювати свою програму.

Про це в коментарі Gazeta.ua говорить радник з вирішення кризових ситуацій 64-річний Вільям Мілтон з Вашингтона, США.
- До Трампа ми були переконані, що американська вертикаль влади збудована так, що одна людина не може вчинити непоправної шкоди. Попередній президент примусив нас це переосмислити.

Під час попередніх виборів я голосував за республіканців. Сам Трамп викликав сумніви, але за ним стояли компетентні професіонали з близькими мені поглядами. Тоді нам здавалося логічним протиставляти Гілларі Клінтон яскравого й одіозного Дональда. У політиці Барака Обами нас не все влаштовувало. Республіканці йшли з гаслами й обіцянками, які нам підходили. Пересічного американця цікавить лад у медичній системі, спокійна зовнішня політика, урегулювання питань з мігрантами, реформи у соціальній сфері.

Проблеми почалися тоді, коли виявилося, що Трамп нікого не слухає і не прораховує далекотермінові наслідки своїх дій. Ми збилися з рахунку, скільки разів він робив кадрові перестановки. Звільняв найкомпетентніших людей і натомість брав згодних з ним популістів. Важко було його врівноважити, бо він непередбачуваний і впертий. Жодними офіційними заявами не можна виправити шкоду від емоційних постів у Twitter. Особливо, коли вони суперечать одне одному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп зробив Україну токсичною

Важко оцінити завдану шкоду. Для цього потрібна перспектива часу. Щось Байдену і його команді вдасться виправити. 1-ша задача — повернутися на міжнародну арену як серйозний партнер. Трамп поставив під удар наші відносини з ЄС. Він заявляв, що не бачить сенсу у такому партнерстві. Є велика напруга з Китаєм. Абсурдності ситуації додавали контакти з Північною Кореєю. Повернення до тих угод і домовленостей, що були до Трампа, не виправлять автоматично помилки. Довіру підірвано, є економічні збитки. У партнерів будуть побоювання, що може з'явитися черговий Трамп. Домовленості треба будувати знову.
Треба попередити ситуацію, коли інші держави впливають на вибір чи розхитують протестні настрої в США. Це дороге масштабне розслідування, коли обидвом партіям доведеться чесно розповідати, як так сталося. Але без цього ми не зможемо йти вперед. Завжди буде ризик втручань.

Байдену треба повернути довіру до інституту президентства. Ми 4 роки спостерігали за скандалами і непрорахованими рішеннями. До нового президента зі старту вже вимоги завищені. Мало того, що треба реалізовувати свою програму, а ще й виправляти накоєне до нього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Байден знає, що Україна - та точка, де можна і треба протистояти Росії

Найгірше, що американське суспільство зараз розколоте. Я не можу пригадати у ХХ столітті подібної ситуації. Були противники присутності американських військових у Кореї, Іраку, Афганістані, були політичні кризи й скандали, економічний спад. Але ми проходили через це. Тут поки що виходу не видно. У даній точці часу виборцю Байдена неможливо порозумітися з виборцем Трампа. І прірва між ними поглиблюється. Новій команді доведеться це вирішити.

Американське суспільство отримало урок. Ми вистояли, але про ціну говорити ще рано. Доведеться переосмислити термін і політику Трампа республіканцям, щоб і надалі залишатися на політичній арені. Їхнім опонентам спробувати виправити, що можливо, при цьому уникнути крайнощів.

Президент США Джо Байден підписав низку указів щодо боротьби з коронавірусом у 2-й день на посту.

Зараз ви читаєте новину «Перша задача Байдена — повернути США на міжнародну арену як серйозного партнера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі