середа, 28 квітня 2021 10:06

Опублікували фото ґвалтувань військовими США іракських в'язнів

Опублікували фото ґвалтувань військовими США іракських в'язнів
Зображення в'язня Абу-Грейбу Абду Хуссейна Саада Фалеха, якого піддають тортурам, стало всесвітньо відомим, і, врешті, потрапило на обкладинку журналу The Economist / Wikipedia

28 квітня 2004 року телеканал CBS опублікував докази тортур в американській тюрмі Абу-Грейб в Іраку. На фотографіях були зображені зґвалтування і знущання з іракських в'язнів із боку військових США.

На ранніх етапах війни в Іраку армія США і ЦРУ масово порушували права в'язнів в Абу-Грейбі. Зокрема, били їх, піддавали сексуальному насильству, катували, вчиняли содомію й убивали. Зловживання привернули увагу громадськості після публікації цих фото на каналі CBS. Ці дії широко засудила громадськість у США та у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія тримає українців у полоні

Адміністрація тодішнього президента США Джорджа Буша стверджувала, що зловживання в Абу-Грейбі - поодинокі випадки й не свідчать про політику США. Ці слова оскаржили правозахисні й гуманітарні організації, наприклад: "Червоний Хрест", Amnesty International і Human Rights Watch.

У НАТО та ЄС заявили, що зловживання в Абу-Грейбі - частина ширшої практики тортур і жорстокості американських військових в іноземних тюрмах. Зокрема, в Іраку, Афганістані та в Гуантанамо на Кубі.

Документи, відомі як "Записки про тортури", виявили кілька років тому. Їх підготував упродовж кількох місяців до вторгнення США в Ірак 2003 року Департамент юстиції США. Він дозволяв застосовувати тортури до в'язнів-іноземців. Там також ішлося, що норми міжнародного гуманітарного права, наприклад, Женевські конвенції, не стосуються дій США за кордоном. Кілька наступних рішень Верховного суду США скасували цю практику адміністрації Буша й установили верховенство Женевських конвенцій.

У відповідь на події в Абу-Грейбі міністерство оборони США відсторонило від чергування 17 солдатів і офіцерів. 11 солдатів звинуватили в невиконанні службових обов'язків, жорстокості, нападі за обтяжувальних обставин і побитті. У 2004-2006 роках вони постали перед військовим судом. Їх засудили до різних термінів ув'язнення, а також із ганьбою звільнили зі служби.

2004 року президент Джордж Буш і міністр оборони Дональд Рамсфельд вибачилися за зловживання в Абу-Грейбі.

Зараз ви читаєте новину «Опублікували фото ґвалтувань військовими США іракських в'язнів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі