неділя, 29 листопада 2020 20:15

Опозиція назвала умови діалогу з Лукашенком

Опозиція назвала умови діалогу з Лукашенком
Конституційну реформу, яку запропонував білоруський лідер, Колесникова назвала "спробою режиму обдурити людей". Фото: Reuters

Один із лідерів білоруської опозиції Марія Колесникова назвала умови діалогу з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Так, діалог можливий тільки в чесних і рівних умовах: на свободі, добровільно і з чітко визначеними цілями. Про це Колесникова повідомила в інтерв'ю журналу Der Spiegel.

"Доки ми в заручниках у в'язниці, діалог не має сенсу. Білоруське керівництво має в першу чергу задовольнити основні вимоги нашого народу: відпустити політв'язнів і почати розслідування злочинів, скоєних проти народу", - заявила Колесникова.

Конституційну реформу, яку запропонував Лукашенко, вона назвала "спробою режиму обдурити людей".

Як зазначається, Колесниковій вдалося передати свої відповіді Der Spiegel з в'язниці лише через кілька спроб протягом тижнів. Їх передала співкамерниця опозиціонерки через свого адвоката.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко боїться віддавати Білорусь "незнайомому президенту"

За словами Колесникової, її позбавили права на захист, і вона не могла не тільки особисто поговорити з адвокатом, а й написати йому. Крім того, вона заявила, її закрили на "фальшивий карантин", який тривав не десять днів, а три тижні.

Колеснікову також запитали, чи запрошували її на зустріч з Лукашенком. 10 жовтня президент відвідав заарештованих білоруських опозиціонерів у СІЗО.

"Увечері 9 жовтня у мене була розмова з двома невідомими чоловіками. Вони були ввічливі, але не хотіли називати своїх справжніх імен. Вони задавали мені багато питань про мою сім'ю, друзів і колег, а також про мене. Формат цього так званого запрошення мене не влаштував. Я вважаю такі анонімні відвідування образливими", - сказала вона.

Колесникова говорить, що після цього вона попросила у тюремного керівництва надати інформацію про відвідування. Їй відповіли, що відеозапису відвідування немає і персонал про це нічого не знає.

29 листопада на акціях протесту в Білорусі затримали 179 осіб. Затримання проходили в Мінську, Боровлянах, Лісовому, Дзержинську, Жодіно, Могильові, Вітебську, Гродно і Бресті.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція назвала умови діалогу з Лукашенком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі