четвер, 23 лютого 2023 17:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Вони сказали, що танки застаріли. Тепер Україні їх бракує" - Ентоні Бівор

"Вони сказали, що танки застаріли. Тепер Україні їх бракує" - Ентоні Бівор
Історик Ентоні Бівор вважає, що якщо танки НАТО прибудуть вчасно, щоб зробити прорив до Криму, це буде одним із ключових питань для результатів цієї війни / The Times

Думки у виданні The Washington Post колишнього командира танка британської армії під час холодної війни, історика, автора книги "Росія: революція та громадянська війна, 1917–1921 роки" Ентоні Бівора

Володимир Путін, одержимий взяттям Берліна Червоною армією у 1945 році, розраховував, що його танкові колони, що наступали на Київ із Білорусії рік тому, принесуть швидку перемогу. Багато екіпажів перейняли ідею своїх попередників часів Другої світової війни та прикріплювали залізні каркаси до зовнішньої сторони броні, сподіваючись, що так передчасно вибухнуть будь-які протитанкові ракети. Це ніяк не допомогло їм вистояти проти українських груп, які полюють за ними в пішому порядку з переносними зенітними ракетними установками.

Ці мисливці з ентузіазмом взялися за справу рік тому, знищуючи російські бронетанкові колони та відкидаючи війська Путіна до північного кордону. Ця неймовірна катастрофа РФ спонукала багатьох військових оглядачів зробити висновок, що епоха танків остаточно закінчилася.

Після довгих коливань 12 західних країн, відомих як "танкова коаліція", пообіцяли дати Україні танки Leopard, Abrams і Challenger - понад 200 штук, майже цілу бронетанкову дивізію

Як вони помилялися. Останні кілька місяців ми стали свідками відродження ролі танка. Причому це зробили ті ж люди, які минулої весни, здавалося, побачили їхній занепад. Заклики України дати важку бронетехніку нарешті почули. Після довгих вагань 12 західних країн, відомих як "танкова коаліція", відповіли обіцянками дати танки Leopard, Abrams та Challenger. Усього понад 200 штук, майже ціла бронетанкова дивізія.

Але українці хочуть більшого. Вони явно не вважають танки застарілими. І мають рацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путіну і Лукашенку можуть дати довічне або кілька десятків років за ґратами" - Юрій Білоус

Безумовно, сучасні протитанкові ракети, такі як NLAW та Javelin, які довели свою ефективність проти путінських танків Т-72 часів холодної війни. Вони дали піхоті новий грізний захист від танків. Військові оглядачі також посилалися на нищівне знищення бронетехніки азербайджанськими дронами під час другого нагірно-карабахського конфлікту 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал в Міноборони і найгірший міністр: Артур Переверзєв про проблеми у відомстві

Ще до принизливої поразки росіян під Києвом деякі армії НАТО вже планували перейти з основних танків на легші бронемашини. Британська армія покладала великі надії на бойову машину Ajax, яка, як виявилося, страждає на деякі серйозні конструктивні недоліки. Корпус морської піхоти США навіть недавно оголосив про плани скорочення своїх танкових з'єднань у рамках масштабної реорганізації. Але це має менше відношення до скептицизму щодо танків морських піхотинців на Тихоокеанському театрі бойових дій, де місцевість менш сприятлива для важких танків Abrams.

Перед українцями стоять інші завдання - перш за все, як повернути території, окуповані чисельнішими російськими силами. Наступ - та область, де танки при правильному використанні можуть дати неперевершені результати. Багато залежить від того, як їх розгорнуть в загальновійськових операціях, переважно за підтримки дронів та повітряного прикриття винищувачів, які ще можуть бути надані європейськими союзниками. Українські екіпажі виявили винахідливість, збільшивши дальність дії 125-мм основної зброї трофейних російських танків до 10 км. Це робиться за рахунок збільшення їх висоти і наведення за допомогою коригувальників дронів.

Якщо Київ зможе опанувати мистецтво поєднання танків з піхотою, дронами та авіацією, українська армія зможе пробити пролом у російських лініях оборони на Донбасі, щоб спровокувати хаотичний відступ росіян

Як тільки танки прибудуть на поле бою, нова зброя українців має виявитися корисною у протистоянні будь-яким новим атакам Росії. Але якщо Київ зможе опанувати мистецтво поєднання своїх танків з піхотою, дронами та авіацією, українська армія цілком може захотіти пробити пролом у російських лініях оборони на сході чи півдні Донбасу, щоб спровокувати хаотичний відступ росіян.

У будь-якому разі, замість бачити кінець танкової ери, який недавно передбачали, ми стали б свідками повнокровного повторення тактики стратегії танків часів Другої світової війни. Однак ідеї викликати відлуння Другої світової слід твердо відкидати. Навіть якщо українці вирішать використати танки разом як броньований кулак. Сучасною проблемою, з якою вони зіткнуться, цілком може бути атака дронів, тому багато залежатиме від швидкої доставки винищувачів. Танки союзників набагато краще захищені, ніж старі радянські Т-72, але їх гусениці залишаються вразливими, і потрапляння в них може призвести до їхньої зупинки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Головний удар з боку РФ буде найближчими тижнями" - Олег Жданов

Тим не менш, Захід явно робить ставку на те, що приплив танків може допомогти українцям досягти важливих територіальних надбань, найважливішим з яких буде Крим. Кевін Кюнерт, генсек Соціал-демократичної партії канцлера Німеччини Олафа Шольца, недавно заявив, що не було "жодних обмежень щодо території, які Україна могла б звільнити за допомогою німецьких танків". Навіть якщо сам Шольц продовжує нервувати щодо цього.

Репутація Путіна в Росії побудована на захопленні Криму в 2014 році. Повернення півострова - найкращий спосіб повалити його і уникнути небезпек замороженого конфлікту

Думка ясна. Репутація та підтримка Путіна в Росії побудовані на анексії Криму в 2014 році. Таким чином, його повернення за допомогою "танкової коаліції" є найкращим способом скинути його і уникнути небезпек замороженого конфлікту. Потрібно лише відносно невелике просування, щоб міст через Керченську протоку в Крим опинився під прямим вогнем українців, спровокувавши панічний відхід недавніх російських поселенців там. Чи прибудуть танки НАТО вчасно, щоб зробити прорив, необхідний для досягнення цієї кульмінації, буде одним із ключових питань у вирішенні цієї війни.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Вони сказали, що танки застаріли. Тепер Україні їх бракує" - Ентоні Бівор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі