субота, 28 листопада 2020 09:10

Океан перепливли без пригод, тому назвали "тихим"

Океан перепливли без пригод, тому назвали "тихим"
Портрет Магеллана невідомого художника, XVI—XVII ст. / Wikipedia

28 листопада 1520-го, 500 років тому, португальський мореплавець Фердинандо Магеллан увійшов в Тихий океан на 3-х кораблях, ставши першим європейцем, який досяг Тихого океану з Атлантичного.

20 вересня 1519-го Магеллан відплив з Іспанії, щоб знайти західний морський шлях до багатих на спеції островів Індонезії. Командуючи 5-ма кораблями і 270 людьми, відплив в Західну Африку, а потім до Бразилії, де обійшов американське узбережжя в пошуках протоки, яка могла б вивести на захід.

Магеллан вирішив перезимувати в Патагонії. 31 березня екіпаж осів на зимівлю в поселенні, яке назвали Пуерто-Сан-Хуліан. Стався бунт, в якому взяли участь 3 із 5 капітанів кораблів. Бунт виявився невдалим, бо більша частина екіпажів залишались вірними Магеллану. Одного з лідерів бунтівників стратили, іншого залишили на березі.

21 жовтня Магеллан нарешті знайшов протоку, яку так довго шукав. 28 листопада 3 кораблі вийшли у Тихий океан. Щоб пройти підступною протокою, знадобилося 38 днів. Коли мореплавець побачив океан, то заплакав від радості.

Його флот перетнув океан зі південного-сходу на північний-захід за 99 днів. Перетнув настільки спокійно, що океан назвали "тихим". До кінця плавання у екіпажів закінчилася їжа, і жували шкіряні частини спорядження, щоб вижити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Маггелан пройшов Протокою всіх святих

6 березня 1521-го експедиція висадилася на острові Гуам. 10 днів по тому кинули якір на філіппінському острові Себу. Магеллан зустрівся з місцевим вождем, який після навернення в християнство переконав європейців допомогти завоювати вороже плем'я на сусідньому острові Мактан.

У бою 27 квітня 1521-го Магеллана поранили отруєною стрілою, і він помер. Після смерті ті, хто вижили, на 2-х кораблях вирушили на Молуккські острови, де завантажилися прянощами. Один корабель безуспішно спробував повернутися через Тихий океан. Інший продовжив рух на захід під командуванням баскського мореплавця Хуана Себастьяна де Елькано.

Судно перетнуло Індійський океан, обігнуло африканський мис Доброї Надії і 6 вересня 1522-го прибуло в іспанський порт Санлукар-де-Баррамеда, ставши першим кораблем, який вчинив кругосвітнє плавання.

Зараз ви читаєте новину «Океан перепливли без пригод, тому назвали "тихим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі