вівторок, 26 січня 2021 10:04

Одразу дві Covid-вакцини зняли з випробувань на людях

Одразу дві Covid-вакцини зняли з випробувань на людях
Франція тим часом покладає надії на провідну фармкомпанію Sanofi. Фото: pixabay.com

2 французські вакцини проти Covid-19 оголосили невдалими та зняли з випробувань на людях. Обидві розробки фінансував американський фармацевтичний гігант Merck.

Причиною стали невдалі результати випробувань на 1-й фазі. Препарати добре переносилися добровольцями, але викликали слабшу імунну відповідь, ніж при природній інфекції, повідомляють у паризькому Інституті Пастера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Акції популярних онлайн-сервісів впали через вакцину від Covid-19

1-й препарат являв собою генно-модифікований геном, який кодує s-білок коронавірусу. У червні торік Merck придбала австрійську фірму Themis Bioscience для розробки цього кандидата у вакцини, а вже в серпні запустили клінічне дослідження. 2-й кандидат заснований на іншому векторі – вірусі везикулярного стоматиту, який раніше успішно застосували при створенні 1-ї схваленої вакцини від еболи. Компанія розробляла вакцину проти Covid-19 у вигляді таблеток і отримала на це від влади США $38 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Випробування вакцини від Covid-19 вперше призупинили

Незважаючи на фіаско, розробники покажуть результати. Merck тим часом планує зосередитися на створенні терапевтичних Covid-ліків. Це MK-4482 - противірусний препарат для прийому через рот, розроблений разом з Ridgeback Bio. Перші результати очікуються в травні. Та препарат MK-7110 - рекомбінантний білок для зниження найсильніших запальних реакцій в організмі. Перші результати 3-ї фази показали зниження ризику смерті або дихальної недостатності більш як наполовину у пацієнтів, госпіталізованих із важкими ступенями хвороби.

Франція тим часом покладає надії на провідну фармкомпанію Sanofi, яка заявила, що її вакцина буде готова в кращому випадку до кінця 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцина Pfizer: в Ізраїлі у 13 осіб паралізувало обличчя після щеплення

У жовтні 2020-го американська фармацевтична компанія Eli Lilly зупинила процес клінічних випробувань власного методу лікування Covid-19 через можливі проблеми з безпекою.

Зараз ви читаєте новину «Одразу дві Covid-вакцини зняли з випробувань на людях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі