четвер, 19 липня 2018 06:05

Новий стоунгендж відкрили з допомогою дрона
4

Фотограф Ентоні Мерфі, 44 роки, зробив аерофотознімки "нового Стоунгенджа" в ірландському графстві Міт.

Новий стоунгендж відзняв фотограф при аерообльоті в Ірландії
Фото: Daily Mail
Новий стоунгендж відзняв фотограф при аерообльоті в Ірландії
Новий стоунгендж відзняв фотограф при аерообльоті в Ірландії
Новий стоунгендж відзняв фотограф при аерообльоті в Ірландії

Як і Стоунхендж у Вілтширі, нова пам'ятка має форму кільця діаметром 150 м. Складається із доісторичних канав віком близько 5 тис років. Це сліди від каменів, поховані глибоко під землею, пише Daily Mail.

Він є частиною археологічного комплексу Бру-на-Бойн в долині річки Бойн. До нього входять могильні кургани та інші конструкцій. Вчені думають, що пам'ятка була місцем проведення ритуалів і могла вмістити кілька тисяч чоловік.

"Пам'ятку не бачили ніколи досі. Її характеристики вкрай незвичні і несподівані", - розповів ВВС археолог з університетського коледжу Дубліна Стівен Девіс.

Знахідка має міжнародне значення. Має секції з подвійними канавками, які вибудовують коло. Такі до цього не зустрічали в жодній історичній пам'ятці, кажуть археологи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи дістали із підземелля 8 мільйонів мумій тварин

Відмітки, які вказують, що під землею розташовані руїни, з'являються на поверхні землі за особливих умов. Коли йдуть дощі, то канави в старовинних будівлях заповнюються водою, довго тримають вологу і над ними росте густа трава. Тоді археологічні пам'ятки залишаються непоміченими протягом довгих років. Коли ж починаються засухи, трава зникає і старовинні фундаменти проявляються на поверхні.

Спека, що триває в Великобританії останні кілька тижнів, відкриває все нові історичні пам'ятки. На полях з-під пересушеної землі починають проглядатись фундаменти будівель різних історичних епох.

У Гемпширі та Кембриджі з'явилися обриси аеродромів і укриттів часів Другої Світової Війни. В Уельсі і Норфолку почали виходити на поверхню давно поховані під землею римські села. В Ланкаширі - вікторіанський сад.

Єгипетські археологи виявили стародавню муміфікаційну майстерню біля трьох пірамід Гізи. Археологи наткнулися на знахідку 2500-річної давнини у величезному некрополі Саккари недалеко від стародавнього міста Мемфіса.

Зараз ви читаєте новину «Новий стоунгендж відкрили з допомогою дрона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі