пʼятниця, 07 травня 2021 17:21

Німецькі лікарі визнали "пасивне самогубство" етичним

Німецькі лікарі визнали "пасивне самогубство" етичним
Хворий на рак Клаус Аренс у своїй палаті в лікарні в Дюссельдорфі. 82-річний лікар хоче завершити життя евтаназією / Getty Images

Німецькі лікарі змінили положення "Кодексу професійної етики", дозволяючи пасивну допомогу під час евтаназії невиліковних пацієнтів. Це ухвалили більшістю голосів на щорічному конгресі "Німецької медичної асоціації". Організація працює майже 150 років з перервою на період нацизму.

За новими правилами, лікарі можуть надати пасивну допомогу з евтаназії людям, які цього прагнуть і перебувають на останній стадії невиліковної хвороби. Пасивна допомога означає, що лікар може надати пацієнтові смертельні ліки, але той сам має собі їх ввести. Про це пише Rzeczpospolita.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Іспанії дозволили робити евтаназію

Торік Федеральний конституційний суд заявив, що заборона на пасивну евтаназію не є конституційною. Суд у справі тривав із 2015 року й став реакцією на роботу спеціалізованого агентства в Гамбурзі, яке давало хворим смертоносні препарати та інструкції щодо застосування. Уся процедура була описана, щоб уникнути підозр в активній допомозі третіх осіб.

Активна участь третіх осіб у смерті карається позбавленням волі до трьох років. Суд зобов'язав Бундестаг внести відповідні правки в законодавство. Уже підготували кілька законопроєктів, але жоден ще не ухвалили. Імовірно, цього не станеться до вересневих виборів у ФРН.

Термін "евтаназія" не вживається в Німеччині через асоціації з нацизмом, натомість - "добровільний суїцид".

"Асоціація лікарів" підтримала рішення суду, дозволивши лікарям допомагати в "добровільних самогубствах". Це рішення підтримує 72% громадськості. Німці навіть за те, щоб дозволити "активне добровільне самогубство", тобто введення смертельної речовини лікарем у певних ситуаціях. Два роки тому це підтримали 67% німців.

Активна евтаназія дозволена в чотирьох країнах ЄС: Нідерландах, Бельгії, Люксембургу та Іспанії. Відповідний закон ухвалив у січні парламент Португалії, але конституційний суд висловив певні заперечення. У Швейцарії допомога в смерті не карається.

У Німеччині послугами агентства, що надає пасивну евтаназію в Гамбурзі, у 2010-2015 роках скористалися приблизно 250 осіб. Середня вартість послуги - €7 тис. Тисячі німців також провели евтаназію за кордоном.

Торік німецький суд визнав, що важливим елементом самовизначення громадянина є визнання його права обирати, коли завершити життя. До того ж громадянин має право допомагати третім особам припинити їхнє життя в певних ситуаціях. Наприклад, за невиліковної хвороби, а також задля зменшення страждань. Євангельська й католицька церкви країни категорично проти евтаназії.

Зараз ви читаєте новину «Німецькі лікарі визнали "пасивне самогубство" етичним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі