понеділок, 30 січня 2023 11:56

Спецтема: Війна Росії проти України

"Нелегали ГРУ": у Словенії затримали двох російських шпигунів

"Нелегали ГРУ": у Словенії затримали двох російських шпигунів
Окружна державна прокуратура в Любляні розпочала досудове провадження. Фото: pixabay.com

Служба розвідки і безпеки Словенії викрила й затримала в Любляні двох іноземних громадян, які шпигували на користь Російської Федерації.

Затримані чоловіки мають громадянство третіх країн, повідомляє видання Delo. За шпигунство і надання неправдивих відомостей двом підозрюваним загрожує до восьми років позбавлення волі.

"Правоохоронці викрили іноземців ще у грудні минулого року. Суд за поданням прокуратури дозволив арештувати шпигунів. За неофіційною інформацією, двоє російських агентів із громадянством однієї з південноамериканських країн (принаймні один із них має аргентинське громадянство) працювали під фальшивими іменами. Їх затримали в орендованій офісній будівлі у люблянському районі Бежиград", – ідеться у повідомленні.

Окружна державна прокуратура в Любляні розпочала досудове провадження за зверненням словенської Служби розвідки і безпеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині спіймали російського шпигуна - ЗМІ

Двоє агентів перебували на службі російської військової розвідки ГРУ і працювали за складною програмою "сплячих агентів". Більшість із таких осіб мають фальшиві документи і громадянство третіх країн, найчастіше Південної Америки.

Іноземці шпигували для російської військової розвідки у межах складної програми, яку раніше у Сполучених Штатах Америки назвали "нелегали ГРУ".

Затримані агенти у Словенії відкрили компанію, яка нібито офіційно мала займатися продажем антикваріату. Видання зазначає, що шпигуни проводили операції не лише на території Словенії, але й поза її межами.

Після повномасштабного вторгнення в Україну розвідка виявила на території Франції агентів російських військових спецслужб. Вони використовують нові профілі, щоб уникнути західного спостереження. Про це пише Le Monde.

Колишній депутат Європарламенту Бела Ковач у справі про шпигунство на користь Росії отримав до п'яти років позбавлення волі умовно. На даний момент Ковач проживає у Москві. На його арешт може бути виданий міжнародний ордер.

Зараз ви читаєте новину «"Нелегали ГРУ": у Словенії затримали двох російських шпигунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі