четвер, 24 червня 2021 02:16

Не було з 2014 року. Меркель і Макрон хочуть запросити Путіна на саміт ЄС

Не було з 2014 року. Меркель і Макрон хочуть запросити Путіна на саміт ЄС
Путіна хочуть запросити на саміт ЄС. Фото: Reuters

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель запропонувала запросити на саміт лідерів країн-членів ЄС президента Росії Володимира Путіна. Цю ідею підтримав президент Франції Емманюель Макрон.

Зустрітися у такому форматі європейські лідери готові, щоб спробувати покращити відносили з РФ, пишуть Reuters та Financial Times з посиланням на свої джерела.

Зустрічей у такому форматі було з 2014 року, коли Росія розпочала військову агресію проти України та анексувала Крим.

Така ініціатива пролунала після саміту президента США Джо Байдена в Женеві з Путіним 16 червня. Вона показує стурбованість Парижа і Берліна тим, що підхід ЄС до Росії в останні роки в основному був зосереджений на санкціях проти Москви.

"Нам потрібно обговорити, як вийти з цієї негативної спіралі... але ми повинні рухатися разом", — сказав Reuters один з високопоставлених дипломатів ЄС, додавши, що деякі країни Балтії можуть не погодитися на такий саміт.

Посли Німеччини та Франції вже озвучили нові пропозиції на зустрічі з представниками ЄС в Брюсселі. Макрон, прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі і держсекретар США Ентоні Блінкен приїжджали до Берліна для переговорів з Меркель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін сприйняв жест Байдена за слабкість і почав погрожувати Заходу - Басараб

"Є відповідальність малих і великих країн і країн, які впливають на геополітичні процеси. Наприклад, зустріч і запрошення Байдена поговорити з Путіним. Є питання, які потрібно вирішувати разом. Після саміту одразу і США, і Європа ввели нові санкції проти Росії. Ці країни відповідальні за глобальні процеси, й ігнорувати цього не можна. Ми, менші країни, можемо дозволити собі говорити більш відкрито, бо в нас інші інтереси. У нас нема ноші геополітичної відповідальності. Коли Росія влаштувала війну в 2014 році, перше почуття було кинутись на допомогу Україні", – заявила на київському книжковому Арсеналі президентка Литви Даля Грібаускайте.

Зараз ви читаєте новину «Не було з 2014 року. Меркель і Макрон хочуть запросити Путіна на саміт ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі