вівторок, 05 січня 2021 06:30

Назву партії Націонал-соціалістів придумали австрійці

Назву партії Націонал-соціалістів придумали австрійці
Гітлер з членами нацистської партії в 1930-му / Wikipedia

5 січня 1919-го у Мюнхені об'єдналися Комітет незалежних робітників і Політичний робітничий союз в Німецьку робітничу партію, яка згодом стала відомою як Націонал-соціалістична німецька робітнича партія або нацистська.

Наприкінці вересня в партію вступив Адольф Гітлер. 24 лютого 1920-го на зборах в пивній "Хофбройхаус" Гітлер оголосив програму "25 пунктів" і тоді ж вирішили змінити назву партії на "Націонал-соціалістичну". Назву запозичили у австрійської Націонал-соціалістичної партії. 27 січня 1923-го в Мюнхені відбувся перший з'їзд партії. Всього було 10 з'їздів. Останній – 1938-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Адольф Гітлер переміг на виборах у Намібії

Націонал-соціалізм - тоталітарна ідеологія, що об'єднує різні елементи соціалізму, націоналізму, расизму, фашизму, антисемітизму і антикомунізму.

Партія будувалася за територіальним принципом і мала чітку ієрархічну структуру. На вершині піраміди стояв голова партії, який мав абсолютну владу і необмежені повноваження.

Під час ІІ світової війни радянська пропаганда замінила термін "нацизм" на "фашизм" щодо німців, аби уникнути визнання факту, що ідеологія "націонал-соціалізму" воювала проти ідеології схожого тоталітарного "інтернаціонал-соціалізму".

Партія нацистів існувала до 23 травня 1945-го. Після поразки Німеччини у війні, була заборонена і розпущена, майно конфісковано, керівники - засуджені, деякі - страчені. Деяким членам партії вдалося втекти в Південну Америку.

За рішенням керівників провідних країн антинацистської коаліції в Німеччині провели денацифікацію, під час якої більшість активних членів партії звільнили з керівних постів чи соціально значущих організацій.

Зараз ви читаєте новину «Назву партії Націонал-соціалістів придумали австрійці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі