четвер, 16 серпня 2018 13:30

Науковці розкрили секрет бальзамування єгипетських мумій

Науковці університету в британському Йорку та їх колеги з інших країн відкрили рецепт бальзамування давньоєгипетських мумій.

Вони проаналізували мумію із музею в італійському Турині. Її вік оцінюють в 5,5-5,7 тис. років, повідомляє ВВС.

До складу бальзамувального розчину входили: олія (можливо, з кунжуту), подібна до бальзаму витяжка зі стебла чи кореня (ймовірно, комишівника), каучук з рослинного соку (ймовірно, з акації).

Головним компонентом була соснова смола. Після поєднання з олією вона ставала антисептиком, який захищав тіло від гниття.

Змогли відкрили рецепт завдяки унікальній доісторичній мумії, кажуть науковці. Кілька років тому почали досліджувати тканину, в яку її загорнули. Тіла почали бальзамувати за 2,6 тис. років до н.е., вважалося раніше. А ця знахідка - приблизно на 1,5 тис. років старша. Вона є ровесницею піраміди Хеопса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму натрапили на цвинтар коней з дорогими вуздечками

"Ми поєднали хімічний аналіз, візуальний огляд, генетичні дослідження, радіовуглецевий та мікроскопічний аналіз лляних обгорток. Підтвердили, що ритуальний процес відбувався близько 3600 р. до н.е. Чоловікові було 20-30 років, коли він помер", - каже науковиця Джана Джонс із австралійського Сіднея.

Дослідження свідчать, що єгиптяни мали спільну культуру задовго до створення об'єднання в державу в 3,1 тис. р. до н.е. Муміфікація була серцем цієї культури. Окрім бальзамування вона включала виймання мозку та внутрішніх органів, зневоднення тіла у солі. Тільки потім труп бальзамували та замотували тканиною.

Єгипетські археологи виявили стародавню муміфікаційну майстерню біля трьох пірамід Гізи. Археологи наткнулися на знахідку 2500-річної давнини у величезному некрополі Саккари недалеко від стародавнього Мемфіса.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розкрили секрет бальзамування єгипетських мумій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі