середа, 11 липня 2018 21:59

НАТО посилює військову міць на випадок конфлікту з Росією

НАТО посилює військову міць на випадок конфлікту з Росією
Військові кораблі НАТО есмінець Королівських ВМС Великої Британії Duncan і фрегат ВМС Туреччини Yildirіm, які перебували в порту Одеси у липні минулого року. Фото: Facebook / ВМС ЗС України

Країни-члени НАТО в перший день саміту у Брюселі затвердили так звану стратегію "Чотири тридцятки". Вона передбачає створення 30 механізованих батальйонів, 30 повітряних ескадрилів та 30 бойових кораблів, готових до використання протягом 30 днів або менше. Їх сформують до 2020 року.

Ці бойові одиниці будуть готові швидко прибути в Балтійський регіон чи до Польщі у випадку виникнення загрози там, передає слова генсека НАТО Єнса Столтенберга РБК. Розміщуватися будуть у всіх країнах-членах Альянсу.

"Ця ініціатива необхідна, щоб забезпечити швидке реагування та мобілізацію сил альянсу в разі кризи, активної загрози вторгнення на територію НАТО або виникнення конфлікту", - зазначила заступник генсека НАТО Роуз Гетемюллер.

Стратегія передбачає формування підрозділів із ресурсів, які уже існують в Альянсі.

НАТО планує також збільшити свою присутність у Чорному морі. Це будуть наземні, повітряні війська та флот.

"Ми посилюємо нашу здатність при необхідності швидко перекинути сили ", - повідомив Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НАТО від Росії вимагають вивести війська з Донбасу

Також у Альянсі затвердили формування нових командних центрів у США та Німеччині. Вони будуть відповідати за координацію військових та логістику. Військові літаки НАТО отримають свій позивний від Європейської організації з безпеки повітряної навігації та пріоритет для переміщення повітряним простором під час кризових ситуацій.

Північноатлантичний альянс буде продовжувати підтримувати Україну, однак пропонувати програму посилених можливостей поки не збирається. Про це під час саміту в Брюсселі сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенбер.

"Я не очікую, що рішення буде прийняте під час цього саміту. Але я знаю, що ми продовжимо нашу підтримку України... У нас є план підтримки, у нас затверджений пакет допомоги, трастові фонди. І на цьому необхідно сфокусуватися. А також на підтримці реформ, що проводяться в Україні", - сказав Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «НАТО посилює військову міць на випадок конфлікту з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі