понеділок, 14 червня 2021 17:47

НАТО має дотриматися обіцянок Україні та Грузії - президент Литви

НАТО має дотриматися обіцянок Україні та Грузії - президент Литви
Гітанас Науседа впевнений, що НАТО повинно виконати свої обіцянки перед Україною та Грузією. Фото: Reuters

Північноатлантичний альянс має виконати надані Україні та Грузії обіцянки про перспективи вступу до НАТО.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа під час саміту НАТО в Брюсселі.

"Обіцянки, які ми дали Україні та Грузії, мають бути збережені. Нагадаю, ми дали обіцянки на саміті в Бухаресті 2008 року щодо перспектив членства", - прокоментував Науседа.

За його словами, сьогоднішній саміт має розглянути не тільки загрози від Росії, але й від Білорусі.

"Саміт відбувається вчасно, адже ми бачимо різні загрози. Я представляю одну з балтійських країн, які бачать загрози зі сходу, від Росії, а останнім часом і з Білорусі. Ми хочемо обговорити колективну безпеку, для якої потрібні більші фінансові можливості. Ми обговоримо їх в рамках стратегії-2030", - сказав Науседа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поведінка Росії не дає змоги нормалізувати відносини - Джонсон

Також президент Литви наголосив, що режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка стає реальною загрозою.

"Ми бачимо намагання Росії проковтнути цю країну, створити плацдарм. Білорусь утрачає останні ознаки незалежності, тому єдність критично важлива для НАТО", - сказав він.

Науседа також звернувся до президента США Джо Байдена з проханням збільшити військову присутність Штатів у країнах Балтії.

За словами президента Науседи, участь США в зміцненні регіональної безпеки й оборони є найважливішим чинником для стримування Росії. Тому країни Балтії прагнуть до ще більшої участі Сполучених Штатів у забезпеченні безпеки й стабільності в регіоні.

"Наша мета - посилити військову присутність США в Литві та країнах Балтії, оскільки це було б найкращим і найважливішим висловленням уваги до безпеки нашого регіону. Ми почули запевнення, що США бачать наш регіон стратегічно важливим для альянсу, у якому варто прагнути до стримування та зміцнення оборони", - додав Науседа.

Росія намагається "проковтнути" Білорусь. Через це НАТО має дати "чітку, спільну й рішучу відповідь на ситуацію".

Зараз ви читаєте новину «НАТО має дотриматися обіцянок Україні та Грузії - президент Литви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі