вівторок, 26 вересня 2023 05:30

Наркокартель помилково розстріляв 43-х студентів

Наркокартель помилково розстріляв 43-х студентів
Акція пам'яті про вбитих студентів в мексиканському місті Варакрузе в 2014 році / Getty Images

26 вересня 2014 року 43-х студентів із Сільського педагогічного коледжу Айотзінапі викрали. Вони зникли біля міста Ігуаль в Мексиці. Ймовірно, їх затримали співробітники місцевої поліції і армії в змові з організованою злочинністю. Їх подальша доля не до кінця відома, але, найімовірніше, їх усіх убили.

Згідно з офіційними даними, студенти щорічно замовляли кілька автобусів для поїздки в Мехіко, щоб відзначити річницю різанини в місті Тлателолко в 1968 році. Тоді під час протестів проти влади по учасниках акції відкрили вогонь, убивши до 400 осіб. Поліція спробувала перехопити кілька автобусів студентів, використовуючи блокпости і відкриваючи по ним вогонь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мексика вимагає зупинити аукціон стародавніх артефактів у Німеччині

Подробиці, що сталося на блокпосту з 43 студентами, досі не зрозумілі, але урядове розслідування дійшло висновку, що юнаків взяли під варту і передали місцевому злочинному синдикату "Об'єднані воїни", і ті, ймовірно, їх убили.

Міжамериканська комісія з прав людини провела розслідування і в 2015 році заявила, що студентів вбили біля сміттєзвалищі, біля річки, тому що їх помилково прийняли за членів іншої банди наркоторговців. Мексиканська влада також заявила, що мер Ігуаль організував викрадення разом з дружиною, оскільки ті хотіли перешкодити студентам зірвати заходи мера, що проводили у місті. Обидва політики втекли після цього інциденту. Через місяць їх заарештували в Мехіко за вбивство іншого активіста. Главу поліції Ігуаля також заарештували в 2016 році.

Масове викрадення студентів спричинило міжнародні протести і соціальні хвилювання в Мексиці, та призвело до відставки губернатора регіону в жовтні 2014-го. Після цього генпрокурор Мексики розповів, що знайшли біля річки Кокуль пластикові пакети з людськими рештками студентів. У справі затримали більше 80 підозрюваних, з них 44 - поліцейські.

Журналіст-розслідувач Анабель Ернандес стверджувала, що два автобуси таємно перевозили героїн, без відома студентів. Наркобарон наказав поліції і армії перехопити наркотики. Студенти стали свідками нападу і їх убили як свідків.

У червні 2020 року заарештували лідера картелю "Об'єднані воїни" і брата раніше ув'язненого колишнього лідера банди, які безпосередньо наказали вбити студентів.

Зараз ви читаєте новину «Наркокартель помилково розстріляв 43-х студентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі