понеділок, 19 жовтня 2020 14:18

Наполеон покинув Москву

Наполеон покинув Москву
Картина Адама Альбрехта 1841-го – "Наполеон на згарищах Москви у вересні 1812 року" / Wikipedia

19 жовтня 1812-го французький імператор Наполеон із військами покинули Москву. Це сталося через місяць після того як Велика армія увійшла в спалене та покинуте російське місто. Голодуючі французькі війська змушені були почати поспішний відхід із Росії.

Французький імператор вторгся в Російську імперію з Великою армією 24 червня 1812-го. Вона налічувала півмільйона солдатів і допоміжних сил. Це була найбільша європейська військова сила, коли-небудь зібрана до цього.

У перші місяці вторгнення Наполеон воював у невеликих боях із російською армією, яка постійно відступала. Відмовившись від масштабного бою з більшою від власної армією, росіяни під командуванням генерала Михайла Кутузова палили все позаду себе, відступаючи все глибше і глибше в Росію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джокер стане Наполеоном

7 вересня відбулась Бородінська битва, в якій не було переможця, обидві сторони зазнали великих втрат. 14 вересня Наполеон прибув до Москви, маючи намір поповнити там припаси. Замість цього виявив, що майже все населення і провіант евакуювали, й російська армія знову відступила.

Рано вранці наступного дня в місті спалахнули пожежі, влаштовані росіянами. Після місяця очікувань капітуляції, яка так і не настала, Наполеон зіткнувся з наближенням зими. Тож був змушений наказати голодуючій армії покинути Москву.

Під час катастрофічного відступу армія Наполеона піддавалася постійним невеликим атакам з боку росіян. Переслідувана голодом і постійними нападами досягла річки Березина в кінці листопада.

Наполеон повернутися в Париж з кількома когортами. Коли залишки Великої армії перетнула річку Березину в сучасній Білорусі, то вона налічувала лише 27 тис боєздатних солдатів. 380 тис солдатів було вбито, 100 тис потрапили в полон. Так кампанія, що тривала півроку, стала переломним моментом Наполеонівських воєн.

Зараз ви читаєте новину «Наполеон покинув Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі