четвер, 22 жовтня 2020 13:31

Найсмертоносніший ураган за 218 років

Найсмертоносніший ураган за 218 років
Вулиці столиці Гондурасу, Тегусігальпи, після урагану Мітч / Getty Images

22 жовтня 1998-го на заході Карибського моря сформувався ураган Мітч. Він швидко досяг п'ятої, найвищої, категорії. Вийшов на берег Гондурасу, пройшов кілька країн Центральної Америки і штат Флориду. До 3 листопада призвів до рекордних опадів у Гондурасі, Гватемалі та Нікарагуа. Загинуло і зникло безвісти понад 11 тис. осіб. 2,7 млн залишилися без даху над головою. Економічні збитки досягли $5 млрд за цінами 1998-го. Мітч став другим за кількістю смертей після Великого урагану 1780-го, який забрав 27,5 тис. життів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Миколаївщині руйнівний ураган зносив дахи та валив дерева

Найбільші удари припали на Гондурас, де загинуло понад половину жертв стихії. За оцінкою тодішнього гондураського президента, природне лихо відкинуло країну на 50 років назад в економічному розвитку. Ураган знищив у країні близько 35 тис. домівок і пошкодив ще 50 тис., залишивши без даху над головою 1,5 млн гондурасців, або 20% населення. Пошкодив 70% транспортної інфраструктури.

Світова спільнота надала допомогу постраждалим країнам на понад $6,3 млрд. Нові будівлі у країнах Центральної Америки стали будувати міцнішими на випадок повторення лиха. Після урагану регіоном прокотилися спалахи хвороб, включаючи холеру й лихоманку денге.

Зараз ви читаєте новину «Найсмертоносніший ураган за 218 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі