середа, 12 травня 2021 10:26

Найкращий спосіб зупинити Путіна - озброювати Україну - що про нас пише світова преса

Найкращий спосіб зупинити Путіна - озброювати Україну - що про нас пише світова преса
Путін на зустрічі з Медведчуком в Москві, 10 березня 2020 року / Reuters

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що пишуть у світових ЗМІ про Україну та події навколо неї.

"Португальських прикордонників посадили за побиття до смерті українця", - BBC, Велика Британія

Трьох португальських прикордонників засудили до тюремного ув'язнення за вбивство українського заробітчанина. Били ногами і кийками 40-річного Ігоря Гоменюка в ізоляторі тимчасового утримання аеропорту Лісабона. Від побоїв чоловік помер.

Гоменюк, батько двох дітей, прибув до столиці Португалії без візи в березні торік у пошуках роботи. Йому відмовили у в'їзді й посадили в ізолятор, коли відмовився летіти додому. Два дні по тому задихнувся в камері. Лежав обличчям вниз з кількома зламаними ребрами. Руки були скуті за спиною, а ноги зв'язані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У відповідь на агресивні кроки Москви Вашингтон надаватиме Україні більше зброї та підтримки - що про нас пише світова преса

На фото, зроблених під час розтину, видно, що тіло вкрите темними синцями, з глибокими слідами від наручників на зап'ястях. Суд визнав прикордонників Бруно Соузу, Дуарте Лаха і Луїса Сільву винними в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті. Сільва і Лаху отримали по дев'ять років тюрми, Соузу – сім років.

Прокуратура зняла звинувачення у вбивстві, бо намірів вбити доведено не було.

Смерть чоловіка спричинила протести в Португалії і заклики правозахисників до реформ прикордонної служби. Уряд виплатив $850 тис. компенсації дружині та дітям Гоменюка.

"Україна порушила справу про державну зраду проти союзника Кремля", - Reuters, Велика Британія

Відомого союзника Кремля в Україні Віктора Медведчука офіційно притягнули до відповідальності за державну зраду і спробу розкрадання національних ресурсів в анексованому Росією Криму.

Цей крок - частина жорстокіших репресій проти опозиційного депутата й бізнесмена. Вони розпочалися в лютому, коли Медвечук і його соратники потрапили під українські санкції, а три телеканали, що належать його союзнику, відключили від ефіру.

Новина пролунала після кількох місяців напружених відносин між Києвом і Москвою, які сталися через нарощування російських військ на східному кордоні України, і наростання ескалації на сході України. Кремль різко розкритикував дії проти Медведчука.

Медведчук раніше заперечував всі правопорушення і називав репресії проти себе і соратників незаконними і спрямованими на те, щоб прикрити помилки в діях української влади. Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, що підписала "протоколи підозр щодо двох депутатів Верховної Ради України – Медвечука і Козака". Тарас Козак – колишній власник трьох телеканалів, які потрапили під санкції в лютому.

Медведчук - громадянин України, але має тісні зв'язки з президентом Росії Путіним і каже, що той лідер є хрещеним батьком його дочки.

"Єдиний спосіб стримати Путіна - озброїти Україну", - Atlantic Council, США

Навесні відбулося найбільше нарощування російських військ на кордоні з Україною з моменту початку семирічної війни. Хоча оголошене Москвою наприкінці квітня виведення послабило занепокоєння міжнародної спільноти щодо перспектив нового наступу Кремля, дані розвідки показують, що більшість військ залишаються на позиціях. Тож не слід виключати серйозної ескалації в єдиній активній війні в Європі.

Не ясно, чи було весняне брязкання зброєю Росії актом геополітичного залякування, чи справжньою генеральною репетицією масштабного вторгнення в Україну. Проте Москві вдалося привернути увагу світу, підкресливши військову перевагу в конфронтації з Україною. Путін хоче зберегти тиск та ініціативу в конфлікті.

Ні Україна, ні її міжнародні партнери не можуть дозволити собі сидіти й чекати наступних кроків Кремля. Замість цього захід має визнати гостру потребу військово зміцнити Україну. Це означає надання країні засобів для захисту, які значно збільшать вартість будь-якої потенційної ескалації російської агресії. Нездатність зробити це підштовхне Кремль до пошуку військових рішень з потенційно катастрофічними наслідками для європейської безпеки.

Росія погрожує Україні з півночі, сходу і півдня. Південний фронт особливо вразливий, з огляду на сотні кілометрів берегової лінії, яку Україна має захищати, і сильну концентрацію російської військової сили в окупованому Криму. Після анексії півострова навесні 2014 року, Москва різко збільшила там військову присутність. Недавно також збільшила військово-морську силу в Чорному морі за рахунок додавання кораблів з Каспійського, Балтійського і Північного флотів Росії.

Нинішня ситуація не виглядає багатообіцяючою для України, але ніяк не безнадійною. Хоча українська армія програє російській за чисельністю і озброєнням, вона має низку важливих переваг, включаючи безцінний бойовий досвід і безпрецедентну мотивацію захищати батьківщину. Найбільша проблема України - застаріла зброя і техніка. Багато ще слід зробити для вдосконалення внутрішніх процедур військових закупівель і збільшення виробничих потужностей. Наприклад, не секрет, що Україні не вдалося налагодити адекватне виробництво боєприпасів. Є багато областей, в яких український ВПК не зміг протистояти викликам протягом семи років війни з Росією. Ці питання слід вирішити з урахуванням того, що на кордоні зосереджені десятки тисяч російських військ. Невідкладність ситуації вимагає негайних дій і швидких результатів. Цього можна досягти за допомоги західних союзників України.

Вже існує широка згода щодо того, яких озброєнь найбільше потребує Україна. Список побажань включає берегову оборону і протикорабельні ракети, системи протиповітряного і протиракетного захисту, вдосконалені протиснайперські та протитанкові технології. Це озброєння дозволило б українським військовим зробити будь-яке нове вторгнення непомірно дорогим для росіян.

Україна вдячна за підтримку, яку партнери висловили в останні тижні. Але маємо визнати, що заяв солідарності та серйозного занепокоєння недостатньо, щоб змінити мислення Путіна. Привернути його увагу вдасться тільки конкретним оборонними кроками України та Заходу. Мова сили - єдина, яку розуміє Путін. Життєво важливо переконатися, що російський лідер не має ілюзій щодо потенційно катастрофічної ціни будь-яких нових наступальних дій.

"Деякі члени НАТО бояться, що членство України спровокує Росію", - WNP, Польща

Українська влада не очікує, що на червневому саміті НАТО отримає План дій щодо членства в Альянсі, бо деякі країни-члени бояться, що це спровокує Росію. Про це заявив глава українського МЗС Дмитро Кулеба.

"Щодо перешкод, то, на жаль, серед союзників є кілька країн, які слідують логіці не провокувати Росію і вважають, що сидіти й нічого не робити - найкращий спосіб для Росії підтримувати мир", - сказав Кулеба.

Водночас глава СБУ Іван Баканов заявив, що Росія все ще дислокує близько 100 тис. солдат біля кордону з Україною і в Криму. Москва оголосила про виведення військ з-під українського кордону наприкінці квітня. Це сталося після загострення ситуації, яка стривожила Захід. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив минулого тижня, що значна кількість російських військ все ще там, де й була.

Зараз ви читаєте новину «Найкращий спосіб зупинити Путіна - озброювати Україну - що про нас пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі