пʼятниця, 18 вересня 2020 10:10

Найдавніші зразки сперми знайшли в бурштині

Найдавніші зразки сперми знайшли в бурштині
Остракоди потрапили у шматок бурштину, знайдений в М'янмі / He Wang, Xiangdong Zha

Учені знайшли найдавніші зразки сперми тварин. Їх виявили у шматку бурштину віком 100 млн років.

Палеонтологи знайшли в М'янмі сперматозоїди остракодів - ракоподібних тварин із класу черепашкових. Представники виду, відзначають вчені, існують досі. Живуть в океанах, прісних озерах і річках. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Равликів готують до трьох годин

Експерти виявили зрілі сперматозоїди в сперматозоїдних трубах самки. Вона зберігала їх там, доки не дозріє яйцеклітина. У цей час самку захопила смола з дерева.

"Самка мала спарюватися незадовго до того, як потрапила в смоляну пастку", - заявив Хе Ван із Китайської академії наук в Нанкіні.

Знайдено 39 самок і самців, чия сперма прекрасно збереглася. Після рентгенівської і комп'ютерної томографії виявили, що тварини мають величезні щодо розмірів тіла сперматозоїди, які можуть займати понад третину довжини тварини.

У тілі самця сперматозоїди нерухомі. Їхня рухливість починається після потрапляння в тіло самки, де організовуються у впорядкованішу структуру і запліднюють яйцеклітини.

Раніше не відомий вид нагадує сучасних устриць чи мідій. Це найдавніші викопні рештки зі сформованими сперматозоїдами, які вдалося знайти палеонтологам.

Зараз ви читаєте новину «Найдавніші зразки сперми знайшли в бурштині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі