вівторок, 19 січня 2021 12:07

Нацистського злочинця віддали під суд через 42 роки 

Нацистського злочинця віддали під суд через 42 роки 
Клаус Барб'є / Wikipedia

19 січня 1983-го в Болівії заарештували Клауса Барб'є – главу нацистського гестапо у французькому Ліоні під час Другої світової війни, відомого за прізвиськом "Ліонський м'ясник". Його звинуватили у злочинах проти людства і смерті тисяч французьких євреїв.

Після початку Другої світової війни, 1940-го Барб'є опинився в окупованих Третім Рейхом Нідерландах, де займався переважно депортацією голландських євреїв до концтаборів. У 1940-1942-х очолював управління СС з депортації євреїв в Амстердамі. У листопаді 1940-го був підвищений до звання оберштурмфюрера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші українські остарбайтери рушили на заробітки

Після захоплення Третім Рейхом Франції, очолив відділення гестапо при комендантурі поліції безпеки Ліона. За словами свідків, першими його словами при призначенні на посаду було: "Я прийшов вбивати".

Барб'є власноруч займався тортурами заарештованих, стратами членів французького Руху опору, висланням євреїв і учасників французького Руху опору 1942–1945 роках до концтаборів. Катував католицьких священників електрошоком, підвішував їх догори ногами, бив і піддавав тортурам малолітніх дітей, морив їх голодом. Жінок роздягав, бив до втрати свідомості, ґвалтував. Проводив відправлення до таборів смерті єврейських дітей-сиріт.

Після війни втік в Болівію, де змінив ім'я на Клаус Альтман. Був радником сил безпеки болівійського диктатора Гуго Бансера у ранзі підполковника, боровся проти партизан, яких очолював кубинський революціонер Че Гевара. 1966-1967 роках його як таємного інформатора використовувала західнонімецька розвідка.

1980-го Барб'є допоміг прийти до влади болівійському диктатору-путчисту Луїсу Техада.

Водночас заочно був тричі засуджений у Франції до смертної кари 1947-го, 1952-го і 1954 року.

Після приходу до влади в Болівії 1983 року демократичного уряду Ернана Суасо, був заарештований і виданий Франції, де постав перед судом за звинуваченням у злочинах проти людства.

Судовий процес розпочався 11 травня 1987-го і привернув увагу світу. Його захист на процесі фінансував заперечник Голокосту, швейцарський банкір Франсуа Жено. На процесі постало питання про колабораціонізм, співучасть та співвідповідальність французьких правлячих кіл у нацистських злочинах Голокосту. Це спричинило хвилю антисемітизму у Франції. 4 липня 1987-го Барб'є засудили до довічного ув'язнення. Зачитування вироку зайняло в суді 185 год. Помер 1991 року від раку у в'язниці міста Ліон.

Зараз ви читаєте новину «Нацистського злочинця віддали під суд через 42 роки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі