субота, 20 січня 2024 17:42

Нацисти домовились винищувати євреїв

Нацисти домовились винищувати євреїв
Вілла, де відбулася Ванзейська конференція. Зараз це музей-меморіал / Wikipedia

20 січня 1942-го нацистські лідери зустрілися під Берліном, щоб обговорити деталі "остаточного вирішення єврейського питання". На зустрічі вони вирішили знищити європейських євреїв.

У липні 1941-го рейхсміністр внутрішніх справ Герман Герінг, слідуючи інструкціям Адольфа Гітлера, наказав генералу СС і другій людині після Генріха Гіммлера Рейнхарду Гейдріху, показати "якомога швидше загальний план адміністративних, матеріальних і фінансових заходів, необхідних для виконання бажаного остаточного вирішення єврейського питання".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назву партії Націонал-соціалістів придумали австрійці

Гейдріх зустрівся з главою "Центрального управління щодо єврейської еміграції" Адольфом Ейхманом і 15 іншими офіційними особами з різних нацистських міністерств і відомств в передмісті Берліна - Ванзе.

На зустрічі планували розробити план, який призведе до "остаточного вирішення єврейського питання" в Європі. Обговорювали різні пропозиції, включаючи масову стерилізацію і депортацію євреїв на острів Мадагаскар. Гейдріх запропонував перевозити євреїв з усіх кінців Європи в концтабори в Польщі та змушувати їх працювати до смерті. Заперечення проти цього плану були такі, що це забиратиме забагато часу.

Хоча слово "знищення" жодного разу не вжили на зустрічі, сенс рішення був очевидний - через кілька місяців в концтаборі в польському місті Хелмно з'явились перші газові камери, в яких вбивали до тисячі людей за добу. Це стало "рішенням", якого шукали нацисти - найбільш ефективним способом одночасного вбивати велику кількість людей.

Протоколи цієї конференції зберігалися з особливою ретельністю, що згодом стало ключовими доказами під час Нюрнберзького трибуналу в справах про військові злочини нацистів.

Зараз ви читаєте новину «Нацисти домовились винищувати євреїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі