середа, 26 травня 2021 02:12

На екстреному засіданні Радбезу ООН обговорять долю Протасевича

На екстреному засіданні Радбезу ООН обговорять долю Протасевича
Радбез ООН скликає екстрене засідання. Фото: Reuters

Естонія, Франція та Ірландія скликають негайне засідання Ради Безпеки ООН щодо примусової посадки літака компанії Ryanair в Мінську та затримання журналіста Романа Протасевича.

Обговорення відбудеться за зачиненими дверима й у неформальному форматі, а відтак ніхто із країн-представників у Радбезі не може виступити проти засідання, пише Голос Америки.

Раніше речник Верховного комісара ООН із прав людини Руперт Колвілл заявив, що ООН "шоковані незаконним арештом і свавільним утриманням" Протасевича.

"Ми боїмось за безпеку Романа Протасевича й хочемо отримати гарантії, що до нього ставляться людяно й не застосовують тортури. Його поява на державному телебаченні минулої ночі не була переконливою, з огляду на очевидні синці на обличчі, й високу вірогідність того, що його поява не була добровільною, а "зізнання" у серйозних злочинах - силувані", - йдеться у заяві Колвілла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опублікували відео допиту дівчини Протасевича

23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Літак перевірили, вибухівку не знайшли, а всіх пасажирів відправили на повторний огляд.

Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який знаходився на борту літака.

Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головним редактором NEXTA на борту вислав винищувач Міг-29. Того ж дня Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.

На засіданні уряду 25 травня було прийнято рішення, що з 00:00 26 травня Україна припиняє авіасполучення з Білоруссю.

Зараз ви читаєте новину «На екстреному засіданні Радбезу ООН обговорять долю Протасевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі