вівторок, 13 грудня 2022 20:38

Спецтема: Війна Росії проти України

"Молдова не хоче в СРСР" – Санду розповіла про небезпеку від РФ

"Молдова не хоче в СРСР" – Санду розповіла про небезпеку від РФ
Президентка Молдови Мая Санду наголосила на європейській перспективі своєї держави. Фото: eastnews.ua

Молдова не хоче повертатися в СРСР.

Про відродження Союзу зараз часто говорять у Росії, сказала президентка Молдови Мая Санду румунському виданню rfi.ro.

"Для Молдови російсько-українська війна – загроза свободі нашої країни, демократії та нашому європейському шляху. Я багато разів чула заяви з Москви про те, що вони хочуть відродити Радянський Союз. Це безпосередньо стосується і нас. Ми не хочемо повертатися в СРСР. Тому що ми хочемо жити у вільному суспільстві, демократичній країні", – сказала Санду.

Зараз РФ намагається поставити в Молдові проросійський уряд. Москва дестабілізує ситуацію через оплачені акції протесту. Використовує ситуацію в енергетиці й високі ціни на газ та електроенергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна сьогодні захищає свободу Молдови – Санду

"Росія скорочує обсяги постачання за контрактом, який ми уклали з Газпромом. Це одностороннє рішення Газпрому, яке не має жодних юридичних підстав. Всі ці елементи прагнуть підірвати проєвропейський уряд у Кишиневі", – пояснила президентка.

Придністровський конфлікт Кишинів планує розв'язувати лише мирним шляхом.

"Можливість розв'язання конфлікту з'явиться, коли Україна здобуде перемогу у війні. Ми працюємо над деталями такого рішення", – сказала Санду.

Молдова має бути готова до оборони від російських окупантів, заявляла раніше Мая Санду. Сказала, що позбавлятиме громадянства тих, хто воюватиме за країну-агресорку РФ.

У червні Санду приїжджала в Україну. Кишинів підтримує Київ у боротьби з Москвою. У вересні Молдова заборонила авіакомпанії Air Moldova та іншим національним перевізникам відновлювати польоти до Москви.

Торік у липні президенти України, Молдови і Грузії схвалили декларацію про зміцнення співробітництва щодо європейської інтеграції.

Зараз ви читаєте новину «"Молдова не хоче в СРСР" – Санду розповіла про небезпеку від РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі