пʼятниця, 27 листопада 2020 11:07

Міг ловити зернину рису паличками, а помер після таблетки від головного болю

Міг ловити зернину рису паличками, а помер після таблетки від головного болю
Брюс Лі в 1971 році / Wikipedia

27 листопада 1940-го, 80 років тому, у Сан-Франциско, США, народився актор і майстер бойових мистецтв Брюс Лі. За коротку кар'єру став зіркою кіно в Азії та Америці.

Лі народився, коли батько, зірка китайської опери, був на гастролях в Америці. Сім'я переїхала до британської колонії Гонконг 1941 року. Лі як актор знявся в близько 20 китайських фільмах. Вивчав танці та кунг-фу. 1959-го повернувся до Америки, де почав вчитися у Вашингтонському університеті, а згодом відкрив школу бойових мистецтв у Сіетлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брюсу Лі дісталась роль заробітчанина

1964 року одружився з Ліндою Емері, яка 1965-го народила Брендона Лі, 1-го з 2 дітей пари. 1966 року переїхав до Лос-Анджелеса. Знімався у фільмах і телепередачах, показуючи бойові мистецтва. Також виступав на турнірах з карате по США і навчав бойових мистецтв приватних клієнтів. Зокрема, актора Стіва МакКвіна.

У пошуках кращих ролей, ніж пропонував Голлівуд, повернувся до Гонконгу на початку 1970-х. Успішно знімався в стрічках в Азії та США.

Брюс Лі трагічно помер від алергічної реакції на ліки від головного болю, що спричинили набряк мозку, у 33 роки.

Він один з найвизначніших кіноакторів бойового жанру. Знявся у 36 фільмах. Чудово володів тілом. Розвинув надзвичайну швидкість рухів і координацію. Став легендою бойових мистецтв. Багато бійців та акторів часто наслідували його. Про життя і творчість знято близько 30 фільмів.

Брюс Лі міг утримувати на витягнутій вперед руці гирю вагою 34 кг протягом кількох секунд. Його удари були настільки швидкими, що іноді їх не вдавалося зняти звичайною на той час технологією - 24 кадри в секунду. Тому деякі сцени знімали 32-кадровим способом. Міг підкидати в повітря зернини рису і ловити їх паличками для їжі. Пальцями пробивав невідкриту банку "Кока-Коли" - у ті часи банки виготовляли зі сталі, й були товстіші, ніж сучасні алюмінієві. Міг віджиматися на 2 пальцях однієї руки, та підтягуватися, використовуючи тільки мізинець для обхвату поперечини.

Зараз ви читаєте новину «Міг ловити зернину рису паличками, а помер після таблетки від головного болю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі