неділя, 26 серпня 2018 06:07

"Ми найгірші батьки року" - родина здійснила навколосвітню мандрівку
8

Біїн і Джемі Гіффорди разом з дітьми 10 років мандрують довкола світу
Фото: CNN
На початку мандрівки діти не уміли плавати. Тепер занурються на 10 м без спецспорядження
На початку мандрівки діти не уміли плавати. Тепер занурються на 10 м без спецспорядження
14-метрове судно родина купила 2007-го. Його побудували 1982 року
Діти ніколи не нудилися на кораблі, кажуть батьки

48-річна Біїн і її чоловік Джемі Гіффорд, 52 роки, здійснили навколосвітню подорож за 10 років. Подолали 93 тис. км, відвідали 48 країн.

"Коли вирушали, наші діти 4-річна Сіобхан, 6-річна Майрен та 9-річний Найл не уміли плавати. Ми думали, що ми найгірші батьками у світі", - пригадує Біїн.

Разом з Джемі забрали дітей із переповненого і шумного громадського басейну. Вирішили вчити їх плавати у цікавому оточенні і теплій воді. За кілька місяців старший плавав як риба, пригадує жінка. Тепер Джемі може пірнати на 20 м і проводити під водою кілька хвилин. Доньки навчилися занурюватися на 10 м. Роблять це без обладнання.

2007-го купили 14-метровий човен за $190 тис. і рік готували його до подорожі. Тепер живуть на $30 тис. в місяць. Джемі дає консультації із мореплавства та технічної підтримки суден, а Біїн працює на фрілансі – пише тексти. Дітей навчають безкоштовно – книжки скачують із E-books. За 10 років прочитали сотні книг, кажуть. Інколи родина 17-19 днів проводила у морі. Але у більшості випадків вони завжди заходять в порт.

"На човні дітям ніколи не бувало нудно. А шкільний розклад вони вважали надто упорядкованим. Бо не могли вийти на вулицю і пограти. Для наших дітей жити на човні стало нормою", - каже Джемі.

Тепер Найлові виповнилося 19 і він вступає до приватного коледжу Льюіса і Кларка в американському Орегоні.

За час мандрівки траплялося кілька поломок, які родині доводилось усувати, іноді з допомогою інших екіпажів.

"Правило таке – якщо ти не можеш полагодити щось, будь готовим продовжувати шлях із ним. Але головне правило – не бути тупим", - каже Джемі.

Проте за 10 років родині вдалося уникнути серйозних травм. Вони не скористалися медичною страховкою на $2,5 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо вірити газетам, здається, що світ — страшне місце. Це не так. Люди добрі та прекрасні"

Риболовля була хобі родини. Але вони відмовилися від неї, побачивши як біля берегів Таїланду рибалки використовують динаміт та ціанід. Тепер захоплюються кулінарним туризмом.

"Мені подобається переживати світ через страви різних країн", - каже Біїн. У Таїланді відкрила для себе м'ясник салат лаб, у Південні Африці – м'ясну запіканку боботі і недороге якісне червоне вино, у Шрі-Ланці – страву під назвою катту. Її виготовляють із прісних перепічок, овочів, м'яса або яєць. На Мальдівах вразила традиційна страва мас-хуні із тунця, цибулі, кокоса та перця чилі. У Таїланді – смажені цвіркуни.

"В Індонезії я в основному харчувалась смаженими личинками медоносних бджіл", - пригадує жінка.

Тепер Гіффорди планують провести 18 місяців у Мексиці, потім відвідати Південну Америку і південну частину Тихого океану до 2020 року.

1040 днів знадобилося мешканці Швеції 26-річній Фредеріці Ек, щоб подолати на своєму велосипеді 50 тис. км і відвідати 45 країн.Мандрівка почалася з мрії. Вона не була присвячена катанню на велосипеді безпосередньо. Фредеріка хотіла відчути свободу і побачити світ, яким він є насправді.

Зараз ви читаєте новину «"Ми найгірші батьки року" - родина здійснила навколосвітню мандрівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі