неділя, 25 жовтня 2020 06:05

Менше дітей, менше співчуття – наслідки пандемії

Менше дітей, менше співчуття – наслідки пандемії
Побачення онлайн / Getty Images

Експерти зі США проаналізували 90 досліджень, щоб передбачити, як COVID-19 змінить соціальну поведінку і гендерні норми людства. Навіть серед тих, хто не хворів.

Учені очікують, що кількість запланованих вагітностей зменшиться через кризу в галузі охорони здоров'я. Люди будуть відкладати сім'ї і дітей до стабільніших часів. Довше будуть самотніми. Це призведе до скорочення населення в деяких країнах. Особливо в заможних. Про це пише британська The Daily Mail.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країни Європи посилюють заходи боротьби проти коронавірусу

Зниження народжуваності матиме через кілька десятиліть каскадний вплив. Зокрема, на перспективи працевлаштування і підтримку пенсіонерів. Нерівний розподіл додаткової домашньої роботи може привести до зростання гендерної нерівності та посилить соціальний консерватизм.

Дослідники пишуть, що пандемія стала всесвітнім соціальним експериментом, результати якого невідомі. Учені використали науковий досвід, щоб передбачити майбутнє, включаючи знання в області поведінкової науки, економіки, еволюційної біології, медицини та нейробіології.

"Психологічні, соціальні та соціальні наслідки COVID-19 будуть тривалими. Чим довше існує пандемія, тим сильнішими можуть бути зміни", - заявила психолог Марті Гезелтон з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі.

Учені вважають, що потенційні пари, які зустрілися на відео-побаченнях в умовах ізоляції, можуть бути розчаровані, коли зустрінуться в реальному світі. На відміну від минулих криз пандемія не об'єднує людей і не сприяє зростанню співчуття.

Дослідники пишуть, що пандемія найбільше позначилася на жінках, які навіть до неї відчували більший стрес через брак кар'єри і сім'ї. Ізоляція та закриття шкіл поклали теж на жінок більше обов'язків в сфері догляду за дітьми та освіти.

За словами Газелтон, наслідки вже відчутні. Наприклад, в академічних колах жінки-вчені публікують менше в умовах пандемії, ніж колеги-чоловіки.

Учені вважають, що буде масштабний відкат до традиційних гендерних норм, коли жінки будуть більше залежати від чоловіків як годувальників, ніж було до пандемії. Відтак відбудеться зсув у бік соціального консерватизму. Це може означати менше толерантності до немоногамних відносин, легальних абортів і прав сексуальних меншин.

Зараз ви читаєте новину «Менше дітей, менше співчуття – наслідки пандемії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі