четвер, 01 вересня 2016 18:45

Матері розстріляних у Беслані дітей назвали Путіна палачом

1 вересня у місті Беслані Північної Осетії матері дітей, які загинули під час штурму школи в 2004 році, влаштували акцію протесту. Вони прийшли у футболках з написом "Путін - кат Беслана", передає МЕДУЗА.

 

Жінки зашли до будівлі школи в куртках, а потім зняли їх, показавши футболки з написом "Путін - кат Беслана". Співробітники в цивільному відтіснили їх, щоб тих не побачила офіційна делегація на чолі з керівником Північної Осетії В'ячеславом Бітарова. Всіх п'ятьох учасниць акції затримали. Разом з ними були затримали журналістку "Нової газети" Олену Костюченко та кореспондента інтернет-видання "Такі справи" Діана Хачатряна, якы висвітлювали подію. Костюченко зробила єдину фотографію жінок в футболках. За її словами, решта журналістів навмисно відвернули від них камери.

Учасниць акції звинуватили в проведенні незаконного мітингу. На жінок склали протоколи за статтями 20.2 і 19.3 КоАП про порушення порядку проведення масового заходу і непокорі законному розпорядженню співробітників поліції. Журналісток відпустили без протоколів; офіційно перед ними не вибачилися.

Гасло "Путін - кат Беслана" використовувався і раніше на акціях протесту. Вперше він згадується в ЗМІ в 2005-му, через рік після теракту - тоді в російському Оренбурзі вивісили розтяжку з таким написом. Швидше за все, це були активісти Націонал-більшовицької партії Едуарда Лимонова (НБП, заборонена в Росії в 2007-му як екстремістська організація), оскільки в подальшому вони провели не одну акцію під цим гаслом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія визнана порушником прав людей, що постраждали у Беслані

Нагадаємо, 1 вересня 2004 року під час урочистої лінійки, присвяченій початку навчального року, тридцять два терористи захопили в Беслані школу №1. Протягом двох з половиною днів утримували в замінованому будинку понад 1100 заручників - дітей, батьків, працівників школи. Людям відмовляли навіть у мінімальних природних потребах.

На третій день о 13:05 російський спецназ розпочав спецоперацію. По школі з даху сусіднього будинку вистрелили з вогнемету "Шмель", стріляли з танку та вертольотів. У результаті цього в приміщенні сталися вибухи, пізніше виникла пожежа, що спричинила часткове обвалення. Після перших вибухів заручники почали вибігати зі школи, і федеральни сили пішли не штурм. Під час хаотичної перестрілки вбили 28 терористів (троє, включаючи одну із смертниць, загинули в період з 1 по 2 вересня). Живим спіймали лише одного. Згодом суд дав йому довічне ув'язнення.

Згідно з іншими свідченнями, заручників захопили люди з військовою виправкою. Серед "вбитих терористів" впізнали мешканців Чечні, які зникли під час зачисток селищ республіки федеральними силами задовго до подій в Беслані. На тілах багатьох з них були помітні сліди тортур, а самі тіла довгий час зберігалися в морозильних камерах через що почорніли. Тому, згідно з першим повідомленням ЗМІ, одразу після звільнення території школи, деякі кореспонденти прийняли вбитих терористів за "негрів".

В результаті теракту 334 людини, з них 186 дітей, були вбиті і понад 800 поранені.

Після цього теракту політичне керівництво Росії на чолі з Путіним здійснило ряд реформ у федеральному законодавстві, які ніяк не були пов'язані з терактом, однак де-факто змінили російський конституційний лад. Зокрема, були скасовані вибори губернаторів і створені Громадська Палата, Національний антитерористичний комітет і "Комісія з питань поліпшення соціально-економічного становища в Південному федеральному окрузі". Після теракту рейтинг президента Володимира Путіна значно зріс.

Зараз ви читаєте новину «Матері розстріляних у Беслані дітей назвали Путіна палачом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі