середа, 12 травня 2021 11:26

Масштабні навчання НАТО відбуваються в Європі

Масштабні навчання НАТО відбуваються в Європі
Американський офіцер вчить македонських колег завдавати ударів з повітря, Північна Македонія, навчання "Троянський слід 2021" / CNN

На Чорному морі та на Балканах тривають навчання НАТО "Троянський слід 2021". Із військовими країн Альянсу разом тренуються в окремих операціях українські та грузинські колеги.

Навчання "Троянський слід" відбуваються на полігонах Болгарії, Чорногорії, Північної Македонії, Грузії і Румунії. У них беруть участь підрозділи сил спеціальних операцій з Німеччини, Іспанії, України та Великої Британії. Ці операції дозволять задіяти професійні навички військово-повітряних, сухопутних і морських сил для виконання складних завдань і підвищать готовність сил спецоперацій у регіоні Чорного моря. Про це пише посольство США в Грузії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращий спосіб зупинити Путіна - озброювати Україну - що про нас пише світова преса

Водночас в репортажі CNN розповідається, що навчання відбуваються паралельно з іншими, значно більшими "Захисник Європи 21", під час яких тренуються 28 тис. військових з 26 країн. Там теж присутні військові України та Грузії. Обидва військові навчання, хоча давно заплановані, відбуваються після ряду агресивних російських військових дій у Європі. Такі самі щорічні навчання скасували торік через спалах пандемії.

Мало хто з дипломатів чи військових США і союзників по Альянсу хотіли говорити CNN конкретно про російську загрозу, хоча вони в приватному порядку визнають, що вона, безсумнівно, нависає над навчаннями.

"Це показує всім, що в нас є можливості, і можемо використовувати їх за потреби. Розвиваємо готовність взаємодіяти між усіма союзниками і партнерами", - каже генерал-майор Джо Джаррард, заступник командувача армією США в Європі й Африці.

У квітні США запровадили санкції проти Росії за втручання у вибори в США 2020 року, хакерський злом SolarWinds і отруєння опозиціонера Олексія Навального. Обидві сторони вислали ряд дипломатів один одного. Напередодні можливої зустрічі між президентами Джо Байденом і Володимиром Путіним у червні держсекретар США Ентоні Блінкен відвідав Україну. Перед цим РФ сконцентрувала близько 130 тис. військових біля кордонів з Україною і все ще їх не відвела, хоча обіцяла це зробити.

"У Росії є можливість в короткі терміни вчинити агресивні дії проти України, якщо забажає, і тому дуже уважно стежимо за цим. Досить детально обговорили підтримку, яку надаємо, та надаватимемо Україні, щоб продовжувати зміцнювати її безпеку й оборону", - сказав Блінкен у Києві.

Мета великої частини навчань НАТО в Європі зараз, крім передачі послань Росії, тактичні дії - якщо союзникам і партнерам США доведеться вступити в бойові дії разом, щоб вони знали, як співпрацювати.

Зараз ви читаєте новину «Масштабні навчання НАТО відбуваються в Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі