пʼятниця, 27 листопада 2020 22:23

Марченка засудили до 10 років в'язниці у РФ

Марченка засудили до 10 років в'язниці у РФ
Фото: Facebook

Українського політв'язня Олександра Марченка засудили у Росії до 10 років в'язниці.

Відповідне рішення виніс суд у Краснодарі. Про це повідомляє дружина Марченка Катерина у Facebook.

"І ніби ми знали, що виправдальний вирок неможливий, але все одно сподівались на якесь диво. Навіть не уявляю, які почуття наразі охоплюють Олександра. Знаю тільки одне - він тримається, тому що має неймовірну силу волі", - зазначила Катерина.

Вона запевнила, що продовжить боротися за чоловіка, та звернулася з проханням про допомогу до президента України.

Катерина Марченко також поінформувала про вирок Офіс українського омбудсмена, МЗС України, місії ОБСЄ й ООН та низку посольств міжнародних партнерів України: США, Німеччини, Швейцарії та Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Роздягнули й били струмом. Катували півтори години"

У коментарі до посту консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський повідомив, що наступного тижня зустрінеться з Олександром Марченком у СІЗО та надасть йому всю можливу підтримку.

"Сподіваюся, мій візит, наші листи, підтримка всієї України додасть йому сил пройти цей жахливий етап у його житті", - зазначив консул.

У 2014 році він відвіз свою машину на СТО в Донецьку. Через початок війни з ремонту автівку він так і не забрав та поїхав. А повернувся лише у 2018-му. Знайомий розповів йому, що його машиною весь цей час користувався якийсь чоловік, який уже втік із міста, і є можливість машину повернути. Марченко ризикнув.

До Донецька Олександр добирався через Росію літаками "Київ — Москва", "Москва — Ростов-на-Дону", а далі переходом із російської сторони на територію, яку контролює "ДНР". З собою віз документи на машину і номерний знак. Вже 17 грудня був в Донецьку.

Наступного дня він написав заяву в так зване "МВС ДНР", об 11 ранку подзвонив дружині й повідомив, що в нього все добре і що він буде їхати на пункт пропуску "Успенка" — це виїзд із непідконтрольної частини Донеччини в Росію. З 13:00 того ж дня Олександр більше не виходив на зв'язок.

За словами його дружини Катерини, Марченка вивезли до РФ. Російські силовики звинуватили його в переміщенні продукції військового призначення і шпигунстві.

Зараз ви читаєте новину «Марченка засудили до 10 років в'язниці у РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі