вівторок, 26 вересня 2023 12:40

Людина вперше перелетіла Ла-Манш на крилі з двигуном

Людина вперше перелетіла Ла-Манш на крилі з двигуном
Ів Россі летить над Ла-Маншем / Reuters

26 вересня 2008-го швейцарський винахідник і пілот Ів Россі став першою у світі людиною, яка вчинила переліт через Ла-Манш на крилі з реактивним двигуном.

Йому вдалося менш ніж за 10 хв. подолати 35,4 км – відстань між Кале у Франції і Дувром в Великій Британії. На крилі, на якому летів, не було приладів і керма управління. Россі орієнтувався в просторі за допомогою поворотів тіла і голови. До крила були прикріплені чотири мініатюрні реактивні двигуни. Щоб уберегтися від жару вихлопів, Россі вдягнув спеціальний жаронепроникний костюм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В небо піднявся перший дирижабль

49-річний пілот летів на висоті 2500 м зі швидкістю близькою до 200 км/год. Добравшись до британського узбережжя, вимкнув двигун і приземлився на парашуті.

Після приземлення заявив, що його успішний переліт може стати в майбутньому серйозним стимулом для людей навчитися літати, подібно до птахів. Політ Россі транслював в прямому ефірі телеканал National Geographic.

Россі народився 1959 року в швейцарському місті Невшатель. У 20 років пішов в армію. Далі - льотне училище. Після училища служив в повітряній розвідці. Після армії - в цивільній авіації.

У 1990-му захопився скайдайвінгом, а в 1993-му - скайсерфінгом. Перший успішний політ з двома реактивними двигунами здійснив 24 червня 2004-го. Використовував реактивні двигуни, які були спочатку призначені для авіамоделювання, сам їх модернізував. Літальний апарат на початку не передбачав зльоту з землі – на потрібну для старту висоту потрібно було піднятися на літаку, гелікоптері або повітряній кулі.

У грудні 2019-го випустив вдосконалену модель реактивного костюма, який дозволяє вертикальні зліт і посадку. На своїх крилах зробив безліч польотів. Пролетів над Великим Каньйоном в США, а також над швейцарськими Альпами в строю з двома літаками.

Зараз ви читаєте новину «Людина вперше перелетіла Ла-Манш на крилі з двигуном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі