субота, 23 травня 2020 13:25

Люди пішли дивитися на смертельне цунамі

Люди пішли дивитися на смертельне цунамі
Затока Хайло після цунамі ФОТО: CBS News

Цунамі накрило Гаваї 23 травня 1960-го. Загинула 61 людина.

Напередодні землетрус силою 9,5 балів стався в Чилі. Загинули понад 5 тис. людей. Землетрус призвів до сильного зсуву плит. Це в свою чергу спровокувало цунамі. Хвилі рухалися зі швидкістю понад 640 км/год. Докотилися до США. Там завдали збитків на мільйон доларів, але ніхто не загинув.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули дві третини жителів міста

Система попередження про цунамі спрацювала. Гавайців повідомили за шість годин до того, як хвиля докотилася. Деякі люди проігнорували попередження. Хтось пішов на узбережжя подивитися на цунамі.

Цунамі накрило затоку Хайло на хвилину пізніше прогнозованого часу. 10-метрові хвилі знищили будівлі в затоці.10-тонний трактор потягнуло в море. 20-тонні каменюки протягло 150 м. 61 людина загинула.

Цунамі рухалось далі Тихим океаном. В Японії людей не попередили про небезпеку. На островах Хонсю і Хоккайдо загинули 180 людей. Ще 50 тис. втратили домівки. Збитки оцінювали в $400 млн.

Зараз ви читаєте новину «Люди пішли дивитися на смертельне цунамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі