середа, 29 вересня 2021 01:48

Лукашенко готовий винести питання смертної кари на референдум

Лукашенко готовий винести питання смертної кари на референдум
Скасування смертної кари у Білорусі можуть винести на референдум. Фото: Укрінформ

Питання про збереження в Білорусі смертної кари можуть винести на референдум.

"Розкид стосовно страти великий. Це справді так. Якщо ми зараз порушимо це питання... Все-таки я думаю, що більшість за збереження смертної кари. Якщо вже на те пішло - розглянути його окремо на референдумі. І людям про це сказати", - сказав самопроголошений білоруський президент Олександр Лукашенко на розширеному засіданні Конституційної комісії, повідомляє Белта.

Лукашенко також згадав, що йому часто дорікали, що Білорусь - єдина в Європі країна, де смертна кара не скасована, і не запроваджено мораторій на її застосування.

"Я завжди казав: я не можу підписати указ попри те, що було на референдумі. Захід цього не чув... Я не став іти всупереч думці народу. Хоча якби я підписав указ про призупинення страти, думаю, рейтинг би мій не впав. Але я на це не пішов, розуміючи, що цього не можна робити", - сказав Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко пояснив, чому в Білорусі не скасували смертну кару

Законодавство Білорусі передбачає смертну кару за особливо тяжкі злочини, в тому числі ненасильницькі. Перший смертний вирок цього року в країні винесли 15 січня.

Білорусь - єдина країна в Європі, де досі застосовується смертна кара. За її збереження більшість громадян проголосувала на референдумі 1996 року. За 20 років у країні розстріляли понад 400 засуджених. Президент Лукашенко помилував лише одного.

Зараз ви читаєте новину «Лукашенко готовий винести питання смертної кари на референдум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі