неділя, 29 жовтня 2023 06:40

Літак із пасажирами затонув у морі

29 жовтня 2018 року літак Boeing 737 MAX із пасажирами впав у море біля острова Ява. Літак авіакомпанії Lion Air здійснював внутрішній рейс і летів із столиці Джакарти в місто Пангкал-Пінанг.

Автор: Фото: Вікіпедія
  В Індонезії у морі затонув пасажирський літак
В Індонезії у морі затонув пасажирський літак

Зв'язок із бортом зник через 13 хв. після вильоту. Літак вилетів із Джакарти о 6:20 за місцевим часом з 10-хвилинною затримкою і мав прибути в пункт призначення о 7:20. Дані FlightRadar24 засвідчують, що літак прискорився, втрачаючи висоту. За останні 10 с висота польоту впала з 1478 м до 1112 м.

Автор: Фото: strana.ua
  Авіакатастрофа в Індонезії
Авіакатастрофа в Індонезії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Катастрофа АН-26: родичі загиблих подадуть до суду

Національний комітет з безпеки транспорту вказував, що літак мав 800 год. загального нальоту. Капітан літака мав 6 тис. год. нальоту, а другий пілот - 5 тис. Водночас на борту було 189 осіб, серед яких 2 новонароджених, 1 дитина і 7 членів екіпажу.

"На жаль, ніхто не вижив після падіння літака Boeing-737", - зазначив голова Національного агентства Індонезії з пошуку й порятунку Мухаммад Суогі.

Автор: Фото: РЯТУВАЛЬНА СЛУЖБА ІНДОНЕЗІЇ HUMAS BASARNAS
  Рятувальники виносять на берег уламки літака та речі загиблих пасажирів в порту Танджунг-Пріок, Індонезія, 29 жовтня 2018 року
Рятувальники виносять на берег уламки літака та речі загиблих пасажирів в порту Танджунг-Пріок, Індонезія, 29 жовтня 2018 року

Через рік після катастрофи група індонезійських експертів оприлюднила офіційну доповідь з причинами виникнення трагедії. Основною з причин є помилка бортової системи контролю MCAS, що регулює кут підйому носа літака в польоті. У доповіді наголошують, що навіть під час сертифікації системи контролю MCAS недостатньо врахували ймовірність втрати контролю екіпажем над машиною.

Крім того, свою роль зіграли й недоліки роботи екіпажу, в тому числі й під час ручного керування судном. Другий пілот не знав достеменно, як потрібно реагувати під час аварійної ситуації. Ще під час тренування в разі настання такої ситуації показані ним результати були незадовільними. Група експертів також встановила, що авіакомпанії Lion Air варто було б залишити цей літак на землі, після того як виникали проблеми з одним із важливих датчиків системи контролю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завершились переговори між Україною й Іраном щодо катастрофи літака МАУ

Автор: Фото: zaxid.net
  У море впав літак авіакомпанії Lion Air
У море впав літак авіакомпанії Lion Air

У Lion Air не приховують, що під час попереднього польоту в повітряному судні виявили технічні несправності.

"До цього літак літав із Денпасара до Джакарти. Було повідомлення про технічну проблему, яку вирішили відповідно до процедури", - говорить директор компанії Едвард Сіраіт.

Загалом у висновках експертів указують на 9 імовірних факторів, котрі всі вкупі призвели до трагедії. Якби навіть одного з них не було, можливо, ця авіакатастрофа не сталася б.

Сьогодні, 24 жовтня, в американському штаті Алабама літак військово-морських сил впав на житлові будинки міста Фолі. Загинули обидва члени екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Літак із пасажирами затонув у морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі