середа, 18 листопада 2020 10:10

Лідер сект змусив до суїциду понад 900 послідовників

Лідер сект змусив до суїциду понад 900 послідовників
Наслідки масового суїциду / Getty Images

18 листопада 1978-го засновник секти "Храм народів" Джим Джонс довів сотні послідовників до масового самогубства в їхній комуні Джонстаун у віддаленій частині південноамериканської країни Гаяна. Багато сектантів охоче ковтнули отруту, інших змусили під дулами пістолетів. Того дня загинули 909 осіб. Третина - діти.

Джонс був харизматичним священиком. Заснував у 1950-х секту "Храм народів" в місті Індіанаполіс, США. Проповідував проти расизму, через що секта залучила багатьох афроамериканців. 1965-го переїхав із групою в штат Північна Каліфорнія, а після 1971-го оселився в Сан-Франциско.

У 1970-х ЗМІ звинувачували секту в шахрайстві, фізичному насильстві над членами і жорстокій поведінці з дітьми. У відповідь на критику, дедалі більше параноїдальний Джонс запропонував членам секти переїхати до Гаяни, де пообіцяв побудувати соціалістичну утопію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки відмовлялися умертвляти маленьких дітей

3 роки потому невелика група послідовників вирушила з ним в цю латиноамериканську країну, щоб заснувати в джунглях майбутній Джонстаун

Він виявився не раєм, як обіцяв Джонс. Члени секти працювали в полі. Їх суворо карали, якщо сумнівалися в авторитеті Джонса. Він забрав у людей паспорти, цензурував листи додому, навчав доносити одне на одного.

У Джонса погіршувалося психічне здоров'я. Вживав наркотики. Був переконаний, що влада США та інші хочуть його вбити. Зажадав, щоб члени секти брали участь в імітаціях самогубств посеред ночі.

1978-го група колишніх членів секти і стурбовані родичі тогочасних переконали американського конгресмена Лео Райана, демократа з Каліфорнії, поїхати в Джонстаун і поспостерігати за поселенням.

17 листопада 1978-го Райан прибув у Джонстаун із групою журналістів. Спочатку візит відбувся добре. Наступного дня, коли делегація Райана збиралася їхати, до неї підійшли кілька сектантів і попросили допомогти покинути Гайану. Джонса засмутила втеча послідовників, і один з його охоронців напав на Райана з ножем. Конгресмен вижив. Але Джонс наказав влаштувати засідку і вбити делегацію на злітно-посадковій смузі, коли спробують полетіти. Конгресмена і 4 людей вбили, коли сідали в літак.

Повернувшись у Джонстаун, Джонс наказав усім зібратися в головному павільйоні та зробити те, що він назвав революційним актом. Наймолодші члени секти померли першими. Батьки й медсестри кололи дітям отруту - сильнодіючу суміш ціаніду, заспокійливих засобів і порошкоподібного фруктового соку. Потім дорослі вишикувалися в чергу, щоб випити отруту, а озброєна охорона оточила павільйон.

Коли наступного дня гаянські офіційні особи прибули в Джонстаун, то виявили, що він встелений сотнями тіл. Багато сектантів загинули, обнімаючи одне одного. Деяким вдалося втекти в джунглі. Кілька десятків, зокрема, кілька синів Джонса, вижили, бо перебували в той час в іншій частині Гаяни.

Зараз ви читаєте новину «Лідер сект змусив до суїциду понад 900 послідовників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі