пʼятниця, 23 квітня 2021 16:29

Країни Балтії, Польща і Словаччина солідарно з Чехією висилають російських дипломатів

Країни Балтії, Польща і Словаччина солідарно з Чехією висилають російських дипломатів
Посольство Чехії в Москві / МЗС Чехії

Литва, Латвія та Естонія 23 квітня оголосили російських дипломатів у своїх країнах персонами нон ґрата на знак солідарності з Чехією. Про це йдеться у заяві міністерств балтійських країн.

Рішення ухвалили на знак солідарності з Чехією через незаконну діяльність російських спецслужб в цій країні, а також після оцінки роботи дипломатів посольств Росії та виявлених порушень. Про це пише "Європейська правда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Москва висилає польських дипломатів

"23 квітня 2021 року глава МЗС Едгар Рінкевичс вирішив оголосити одного дипломата посольства Росії в Латвії небажаною особою", - заявили в МЗС Латвії.

МЗС Литви вирішило вислати двох працівників посольства у Вільнюсі, бо вони здійснювали діяльність, несумісну з їхнім дипломатичним статусом. Їм дали сім днів, щоб покинути Литву. В МЗС країни додали, що рішення ухвалили в тісній координації з латвійськими й естонськими партнерами.

Посольство Литви в Москві також висловило готовність допомогти посольству Чехії в РФ виконувати роботу, яка порушена через наказ Москви різко скоротити штат чеської дипустанови.

Естонія теж вирішила вислати одного працівника російського посольства, який займався шпигунською діяльністю.

"Естонія вислала російського дипломата в знак солідарності з Чехією через вибухи 2014 року у Врбетице. Така діяльність Росії порушує міжнародне право, підриває європейську безпеку і стабільність. Вона неприйнятна", - йдеться в заяві міністерства.

У Росії готують відповідь балтійським країнам через видворення працівників своєї дипломатичної місії. Про це заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова. Вона порадила балтійським дипломатам "почати прикидати, кому з них доведеться пакувати речі".

Чехія звинуватила Росію в організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах зброї в Чехії та призвів до руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Через це Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, які займалися шпигунством. У відповідь Росія оголосила 20 працівників посольства Чехії в Москві персонами нон ґрата. На це Прага вирішила зрівняти кількість працівників російського посольства в Празі з кількістю чеського в Москві, що означає висилку ще близько 70 працівників російського диппредставництва. Росія має до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів з Праги.

Трьох російських дипломатів вислала Польща через порушення ними умов дипломатичного статусу і проведення заходів на шкоду Польщі. На знак солідарності з Чехією Словаччина також вирішила вислати трьох російських дипломатів.

Росія у відповідь оголосила персонами нон ґрата п'ятьох працівників посольства Польщі в Росії. Щодо Словаччини в МЗС Росії заявили про глибоке розчарування через рішення Братислави.А Захарова додала, що відповідь Москви не змусить себе довго чекати.

Як пише "Слово і діло", цьогоріч також Швеція і Німеччина вислали по троє працівників російських посольств додому. А Україна оголосила персоною нон ґрата одного з радників посольства Росії в Києві, як дзеркальну дію на затримання українського консула в Санкт-Петербурзі. Албанія вислала з країни працівника російського посольства через систематичне порушення карантину. Через звинувачення в шпигунстві кілька російських дипломатів покинули Італію і Болгарію.

Зараз ви читаєте новину «Країни Балтії, Польща і Словаччина солідарно з Чехією висилають російських дипломатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі