середа, 03 вересня 2008 12:57

Красуня-аташе просуне ізраїльський бізнес в Україну

 

Олександра Ароніна, перший в історії торговий аташе Ізраїлю в Україні, напередодні свого від"їзду до Києва розповіла про свої плани на берегах Дніпра. "Моє завдання - допомагати ізраїльським компаніям просуватись на український ринок", - підкреслила Ароніна.

Олександра Ароніна - російськомовна співробітниця відділу стандартизації міністерства промисловості і торгівлі.

Вона закінчила авіаційно-технологічний інститут в Москві, і репатріювалася до Ізраїлю в 1992 році. У Єврейському університеті (Єрусалим) отримала ще один другий ступінь - за фахом "навколишнє середовище". До Києва Олександра їде разом з чоловіком і дітьми. Для юних членів сім"ї вже підшукують дитячий садок і школу. "Нам важливо, щоб це були саме єврейські учбові заклади, оскільки наша сім"я дотримується традицій", - відзначила Олександра.

Ароніна вважає, що торговельно-економічні відносини між Ізраїлем і Україною розвиваються з року в рік з наростаючою швидкістю. Існує взаємний інтерес як в державних колах, так і в бізнесі в розвитку взаємних ділових відносин. Правова база останнім часом поповнилася двома міждержавними документами. Перший - це "Меморандум про взаєморозуміння", що стосується взаємодії двох країн в підготовці до Чемпіонату Європи по футболу ЄВРО-2012. Другий - угода по питаннях стандартизації, метрології і перевірки якості продукції.

У зв"язку з підготовкою до ЄВРО-2012 проходять зустрічі в україно-ізраїльських робочих групах. Туди входять представники держсектора і приватного бізнесу. За словами Ароніної, "Україна висловила зацікавленість в залученні Ізраїлю до таких сфер підготовки Ігор, як системи безпеки, зв"язок і телекомунікації, а також інфраструктура Чемпіонату".

Майбутній торгпред відзначила високу інвестиційну здатність ізраїльського бізнесу. "Україна зараз є європейською країною з величезним потенціалом економічного розвитку", - вважає Ароніна. Це зростання оцінене всіма організаціями і експертами. Чинниками прискорення такого розвитку стали приєднання України до Всесвітньої Торгової організації, а також переговори і тісні зв"язки України з Євросоюзом. "Міняється вся правова база, а також система держзакупівель; українська система гармонізується під європейську", - вважає торгпред.

Відповідаючина на питання, чому так нічого і не змінилося після зустрічі верхівки фінансової групи "Арісон" з президентом Віктором Ющенком, яка відбулась ще на весні, хоча мова йшла про величезні інвестиції, Ароніна заявила, що дана тема не входить в її компетенцію.

На питання, чи буде вона займатися підтримкою групи "Арісон", торгпред відповіла: "Це не входить в мої майбутні функції".

При цьому Ароніна додала, що "інвестиції ізраїльських приватних фірм за кордоном - це не самоціль торгових аташе. Мені важливо, щоб були іноземні інвестиції до Ізраїлю". Тим часом, про залучення українських грошей до Ізраїлю мова поки не йде. "Це поки мінорна тема", - відзначила Ароніна.

На її думку, перед Україною зараз постають глобальні завдання у зв"язку з підготовкою до ЄВРО-2012: зведення нових стадіонів, готелів, доріг, розвиток усієї прилеглої до спортивних об"єктів інфраструктури, а це "досить цікаво для інвесторів". Українська держава виділила 20 млрд. доларів на Чемпіонат, плюс частина коштів прийде від інвесторів. "Я займатимуся Чемпіонатом. Мова йде не тільки про інвестування, а про участь ізраїльських компаній в процесі підготовки - частки ізраїльського мозку і ізраїльських рук", - заявила Олександра Ароніна.

Мова йде насамперед про проектування доріг, мостів, готелів, систем забезпечення безпеки аеропортів, готелів і стадіонів ("секюриті-периметр"), про створення герметично закритого простору під час Ігор. "На ці роботи ізраїльські фірми можуть отримати замовлення, оплачувані українським держбюджетом", - підкреслила Ароніна. Нагадаємо, що, за словами в.о. глави Служби безпеки України Валентина Наливайченко, ізраїльські спецслужби братимуть участь в забезпеченні безпеки чемпіонату Європи по футболу ЄВРО-2012.

На думку міністерства промисловості і торгівлі, з яким згодна і майбутній торгпред, створення економічного представництва Ізраїлю в Києві приведе до розвитку і поглиблення зв"язків між двома країнами, до створення нових можливостей для ізраїльського і українського бізнес-товариств.

Ароніна відзначила, що знаходиться в постійному контакті з українськими колегами з торгової місії при посольстві в Тель-Авіві: "Ми контактуємо і погоджуємо наші програми". На експертну думку ізраїльського торгпреда, існують нерозвинені гілки бізнес-стосунків з Україною. "Ізраїль сильний у медичному устаткуванні, у всьому, що стосується агрокомплексу, продуктів харчування, дизайну, пластику і упаковки. Саме по цих напрямах я вважаю важливим почати свою роботу", - заявила вона.

Ароніна відбуває до Києва в 20-х числах вересня. Нове торгпредство буде відкрито прямо в посольстві на бульварі Лесі Українки. Планується практично з нуля створити комп"ютерно-інформаційну базу. Кожні два тижні або раз на місяць випускатиметься бюлетень про економічні можливості Ізраїлю. Олександра Ароніна шукає двох співробітників в свій київський офіс - бажано з економічною або юридичною освітою: "Буду рада отримати будь-які пропозиції".

Ароніна не вважає, що їде "робити історію", стаючи першим торгпредом Ізраїлю в Україні: "Я не звикла оперувати гучними літературними визначеннями. Робитимемо щодня нашу роботу".

Зараз ви читаєте новину «Красуня-аташе просуне ізраїльський бізнес в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі