Ексклюзиви
неділя, 09 вересня 2018 16:16

Колючий дріт, димові шашки та масові затримання: як проходять протести в Росії
9

Прихильники Олексія Навального 9 вересня в єдиний день голосування проводять акції протесту проти підвищення пенсійного віку.

Акції проходять по всій Росії — від Владивостока до Калінінграда. О 14:00 акції протесту почалися в Москві та Санкт-Петербурзі, повідомляє Медуза.

9 вересня вибрали не випадково - сьогодні у 80 суб'єктах федерації проходять вибори різного рівня. Зокрема, в Москві обирають мера, а в Підмосков'ї — губернатора.

Як повідомляють російські ЗМІ, в 13:00 за московським часом найбільше затримань було в Омську, Томську і Хабаровську (скрізь більше десяти осіб). У Новосибірську затримали координатора штабу Навального, Сергія Бойка, пізніше там пройшли зіткнення опозиціонерів з бійцями ОМОН, які закінчилися затриманням ще семи осіб.

У Москві до початку акції затримали опозиціонерів Миколи Ляскіна і Любов Соболь, на Тверській вулиці паралельно з акцією протесту проходить організований мерією "Квітковий бал". У Пітері силовики оточили площу Леніна і привезли до місця проведення акції колючий дріт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без ракет та ядерних випробувань: у Північній Кореї здивували військовим парадом

Хода в Красноярську завершився без затримань, а ось у Петербурзі вони тільки починаються. За даними "Медіазони", відразу після початку акції затримали щонайменше сімох учасників. Як повідомляють у соцмережах, на місці проведення акції хтось підпалив димову шашку.

У Новосибірську людям не вдалося прорвати ОМОН, частина мітингувальників ретирувалися, хтось пішов дворами, на майданчику перед ланцюгом поліції народу практично не залишилося.
Фото: «МБХ медиа»
У Петербурзі на місце проведення акції зібрався ОМОН, привезли колючий дріт.
Дим на площі Леніна. Перші затримання.
Дим на площі Леніна. Перші затримання.
Дим на площі Леніна. Перші затримання.

В 14:23 затримання почалися і в Москві, серед затриманих — співробітник штабу Навального Руслан Шаведдинов.

За даними на 15:00, на пітерської акції протесту затримано близько 80 осіб, серед яких є підлітки і 80-річний чоловік. Одному з учасників акції розбили голову. Місцеві журналісти оцінюють кількість присутніх у дві тисячі осіб. Мітинг проходить біля Фінляндського вокзалу. Місцева влада спочатку дозволила провести акцію на площі Леніна, але за пару днів до неї зажадали перенести мітинг у віддалений від центру Питома парк, пояснивши це ушкодженням каналізації на площі.

9 вересня, 15:06 Московська поліція оцінила кількість учасників акції проти пенсійної реформи у дві тисячі осіб. Всього у 19 містах затримано 153 людини.

У червні влада Росії запропонувала провести пенсійну реформу. Згідно з проектом, затвердженим урядом, росіян очікує поетапне підвищення пенсійного віку: для чоловіків з 60 до 65 років до 2028 року, для жінок — з 55 до 63 років до 2034-го.

Про введення пенсійної реформи було оголошено під час Чемпіонату світу з футболу у РФ, який відбувався із 14 червня по 15 липня.

29 серпня Путін запропонував пом'якшити умови пенсійної реформи для жінок в Росії й оголосив, що вік виходу жінок на пенсію має бути знижений з 63 до 60 років.

Зараз ви читаєте новину «Колючий дріт, димові шашки та масові затримання: як проходять протести в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути