середа, 21 квітня 2021 08:00

Колишньому диктатору дали 30 років тюрми

Колишньому диктатору дали 30 років тюрми
Болівійський лідер хунти Луїс Гарсія Меса / Wikipedia

21 квітня 1993-го верховний суд Болівії засудив колишнього диктатора Луїса Гарсія Меса до 30 років тюрми без права дострокового звільнення за вбивства, шахрайства і порушення конституції.

Меса народився в 1929-му в Ла-Пасі, в сім'ї офіцера болівійської армії. Закінчив військовий коледж в Ла-Пасі, потім школу "Америкас" у США. З 1951-го служив у сухопутних військах. 1978-го став командиром армійської дивізії. В 1979-му отримав посаду начальника Вищого військового училища в Ла-Пасі. Тоді ж був призначений командувачем сухопутних військ. Разом із начальником відділу генштабу займався розробкою плану військового перевороту.

Через півмісяця після перемоги на виборах в 1980-му лівого "Фронту демократичної та народної єдності", командування збройними силами здійснило військовий переворот. Декретом хунти Меса став президентом. Результати виборів були анульовані. Під час кривавих боїв у шахтарських районах йому вдалось придушити спротив, однак ані політики, ані більшість населення не підтримували військових. Протистояння в країні невдовзі призвело до розколу в збройних силах. У 1981-му частина гарнізонів здійснили спробу перевороту й зажадали відставки Меси. Після провалу перевороту, він призначив главу МВС генерала Сельсо Торреліо новим головнокомандувачем сухопутних військ, визначивши таким чином свого наступника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер диктатор, який винен у геноциді до чверті населення своєї країни

У 1981-му генерал Лусіо Анес підбурив ще одне антиурядове повстання. Він звинуватив Месу в порушенні громадянських прав, зв'язках з торгівцями наркотиками, й зажадав негайної відставки. Генерал передав владу хунті на чолі з Сельсо Торреліо. Він спробував створити свою партію, яка спиралась би на болівійське селянство. Однак політичний проект не мав успіху, а падіння хунти й прихід до влади нової влади підняло питання щодо відповідальності Меси за військові злочини 1980-1981 років.

1982-го Меса подав у відставку з армії і емігрував в Аргентину, де попросив політичного притулку. У 1983-му нова влада віддала наказ про арешт Меси і 29 його прибічників, проте в 1985-му влада змінилась і невдовзі експрезидент повернувся на батьківщину. У 1986-му Конгрес передав справу колишнього диктатора на розгляд верховного суду. Його звинуватили в порушенні прав людини, корупції і розкраданнях. Він втік і був оголошений в розшук. Після семи років суду верховний суд Болівії виніс 21 квітня 1993-го вирок - 30 років тюрми.

У 1994-у Меса заарештували у Бразилії, де жив за фальшивими документами, а в 1995-му віддали Болівії. Колишній президент був ув'язнений у тюрмі в Ла-Пасі. У 2008-му переведений у військовий госпіталь, де провів решту днів. 29 квітня 2018-го помер від інфаркту у віці 88 років в госпіталі Ла-Паса.

Зараз ви читаєте новину «Колишньому диктатору дали 30 років тюрми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі